Isola Bella – het beroemdste en mooiste eiland

Isola Bella is het beroemdste van de drie Borromeïsche eilanden in het Lago Maggiore. In de 17e eeuw begon graaf Vitaliano Borromeo met de bouw van het barokke paleis en de tuinen die Isola Bella zo speciaal maken. Het eiland maakt haar naam meer dan waar.

Lagomaggiore_Isola-bella-1.jpg

Tuinen

De barokke Italiaanse tuinen zijn aangelegd op tien terrassen die samen een stompe piramide vormen. De prachtig bloeiende planten, fonteinen, watervallen en beelden maken een wandeling door de tuin zeker de moeite waard. Er zijn ook zes grotten op het eiland die in de zomer voor verkoeling zorgen. Lees meer over de tuinen op Isola Bella in dit artikel.

Lagomaggiore_Isola-bella-6.jpg

Het is het moeilijk te geloven dat dit ooit een rotsachtig eiland was, met een kleine gemeenschap van vissers. Maar tot 1630 zag Isola Inferiore, zoals het vroeger heette, er toch echt zo uit. Carlo III Borromeo nam rond die tijd de eerste stappen om het aangezicht van het eiland voor altijd te veranderen. Hij huurde een architect om het paleis te bouwen en vernoemde het eiland naar zijn vrouw, Isabella D’Adda: Isola Isabella, later ingekort tot Isola Bella.

Lagomaggiore_Isola-bella-2.jpg

Carlo wilde van het rotsachtige eiland een waar paradijs maken, met terrassen vol bloemen en planten, fonteinen en andere waterpartijen, beelden en grotten, waterlelies en obelisken, citroenbomen en in geometrische patronen aangelegde heggen.

tuin-isola-bella

Ondanks de plannen van Carlo waren het zijn zonen, Vitaliano VI Borromeo en kardinaal Giberto III Borromeo die Isola Bella echt transformeerden. Zij lieten de plannen van de oorspronkelijke architect los en schrapten het idee van het casino, dat hier volgens hun vader had moeten komen. Het paleis was klaar in 1670 en de tuinen werden ingehuldigd in 1671, maar er werd tot ver in de 19e eeuw verder aan gewerkt. Zo recent als 50-60 jaar geleden werd er door een afstammeling van de Borromeo familie nog de laatste hand aan gelegd, met de met bomen omzoomde ‘steiger’ die zich uitstrekt naar Isola dei Pescatori en de Salone Grande (Grote Zaal).

Lagomaggiore_Isola-bella-4.jpg

Paleis

Tijdens een bezoek aan het paleis vandaag de dag vind je er luxueuze kamers gevuld met schilderijen en sierlijke meubels – het is niet moeilijk je voor te stellen dat hier prachtige feesten zijn gegeven voor de Italiaanse elite. Het paleis was ook de locatie – in september 2004 – van de huwelijksreceptie van Lavinia Borromeo en John Elkann (kleinzoon van wijlen Gianni Agnelli en vice-voorzitter van Fiat).

Lagomaggiore_Isola-bella-kasteel-1.jpg

Bijzondere hoogtepunten van het paleis zijn de koepelvormige Salone delle Feste, de Sala da Ballo (balzaal) en de Sala della Musica vol waardevolle muziekinstrumenten. In deze laatste zaal vind je wel zes grotten, waarvan de muren en plafonds bezaaid zijn met schelpen en steentjes. Een koel toevluchtsoord op warme zomerdagen.

paleis-isola-bella

Terrassen

Na een bezoek aan het paleis zijn de spectaculaire tuinen een must, verspreid over tien terrassen en compleet met een openluchttheater waar je standbeelden ziet die de vier elementen uitbeelden. Wandel langs de Giardino del Amore, met de geometrische heggen, waterlelies en citrusbomen. Op het hoogste punt van de tuin vind je een grote eenhoorn; het symbool van de familie Borromeo.

Lagomaggiore_Isola_Bella-1b.jpg

De oorspronkelijke kerk stond aan de top van het eiland, maar de kerk werd in 1633 verplaatst naar zijn huidige positie. De kerk, met een mooie barokke gevel, zou de reliekschrijn van de martelaar San Vittore bevatten in een urn onder het hoofdaltaar, maar het is waarschijnlijker dat het slechts om een fractie van het originele skelet gaat.

Lagomaggiore_isola-bella-7.jpg

Informatie

Het paleis en de tuinen van Isola Bella zijn geopend van maart tot en met oktober van 09.00 – 17.30 uur (laatste toegang). In 2020 kosten tickets voor het paleis en de tuinen € 17,00 voor volwassenen, € 9,00 voor kinderen (6-15). De toegang voor kinderen tot 6 jaar is gratis. Gecombineerde dagtickets met Isola Madre kosten in 2020 € 24,00 voor volwassenen en € 10,50 voor kinderen (6-15), een goede besparing als je van plan om beide eilanden op dezelfde dag te bezoeken. Het duurt ongeveer twee uur om het paleis en de tuinen te bezoeken. Er zijn tal van cafés, bars en restaurants op Isola Bella. De lokale veerdienst vaart regelmatig van en naar Isola Bella en er zijn ook watertaxi’s beschikbaar vanaf Stresa, Stresa Lido en Baveno.

Meer informatie op de website van de Borromeïsche eilanden.

(foto’s Albert van den Boomen)

Lagomaggiore_isola-bella-8.jpg
Lagomaggiore_Isola-bella-9.jpg

Pin It on Pinterest

Share This