Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori, deel van de Borromeïsche eilanden in het Lago Maggiore, is ook van de Borromeo familie. Zij kochten het eiland in de 17e eeuw, maar hebben het verder gelaten voor wat het was, in tegenstelling tot de twee andere eilanden, Isola Bella en Isola Madre.

Lagomaggiore_isola-pescatori-2.jpg

Isola Pescatori (de volledige naam luidt: Isola Superiore dei Pescatori) vormt een schril contrast met Isola Bella en Isola Madre, maar het is zeker zo boeiend. Zijn smalle straatjes, mooie haven en charmante huizen maken het een betoverende plek om te bezoeken. Vroeger was dit een vissersdorp, tegenwoordig leven de bewoners er vooral van het toerisme. Het romantische eiland is beslist een bezoek waard en je moet er zeker vis eten in een van de vele visrestaurants.

Lagomaggiore_isola-pescatori-8.jpg

Visserij

Tot in de middeleeuwen was het eiland deel van het grondgebied van de Borromeo familie, maar nu behoort het tot de stad Stresa. Er zijn ongeveer 50 permanente bewoners op het eiland, die er het hele jaar door wonen. Ooit was de voornaamste bezigheid van de eilandbewoners de visvangst en je ziet er nog steeds veel karakteristieke blauwe vissersboten langs de oevers, die door sommige gezinnen nog steeds worden gebruikt om op het meer te vissen. Aen ander bewijs van de visserijtraditie is te vinden rond het uiteinde van het eiland, waar je nog resten ziet van de ijzeren dragers die ooit werden gebruikt om de netten aan op te hangen.

Lagomaggiore_isola-pescatori-1-4.jpg

Het eiland is in de lente en de herfst gevoelig voor hoge waterstanden en je ziet dan ook dat de deuren zich vaak aan de landzijde van de huizen bevinden, om te voorkomen dat er het water de huizen binnenstroomt.

Lagomaggiore_isola-pescatori-10.jpg

Kerk

De kerk op het eiland is zeker een bezoek waard: het gebouw dateert uit de 11e eeuw, hoewel het sindsdien aardig is verbouwd. De kerk is gewijd aan St. Victor en heeft een romaanse apsis gewijd aan de martelaar St. Gandolfo.

Lagomaggiore_isola-pescatori-12.jpg

Restaurants

Bij een bezoek aan het eiland kun je het beste je aankomst plannen rond lunchtijd, want er zijn tal van restaurants met uitstekende visgerechten. Bij veel restaurants vind je afgezonderde terrassen, weg van de drukte. ’s Avonds laat maak je het eilandgevoel pas echt mee; dan is de drukte verdwenen en heb je het eiland bijna helemaal voor jezelf. De lokale veerdienst vaart ’s nachts niet, maar de watertaxi’s wel en enkele restaurants hebben hun eigen boten of overeenkomsten met de taxiboten. Er zijn twee hotels op het eiland, voor het geval je er wilt blijven overnachten.

Lagomaggiore_isola-pescatori-5.jpg

Hoewel er slechts een paar bewoners permanent verblijven, zijn er wel degelijk traditionele feesten die op het eiland worden gevierd. Op de vooravond van Ferragosto (Maria Hemelvaart, op 15 augustus) kun je er een stoet van verlichte vissersboten zien zeilen rond het eiland. Er wordt dan ook een groot vreugdevuur gehouden op het uiteinde (de ‘staart’) van het eiland.

(foto’s Albert van den Boomen)┬á

Lagomaggiore_isola-pescatori-1.jpg
Lagomaggiore_isola-pescatori-6.jpg

Pin It on Pinterest

Share This