Geheimen van Piemonte

De Noord Italiaanse regio Piemonte wordt door bezoekers ook wel beschouwd als het best bewaarde geheim van Italië. Het gebied is de laatste jaren sterk in opkomst. Dat is niet verwonderlijk. Er is nog veel te ontdekken en bovendien ben je er zo.

NB. Van deze titel is in 2016 een geheel herziene editie verschenen onder de titel Puur Piemonte.

Slow Food

Noord-Europa ligt op een afstand van anderhalf uur vliegen en met de auto ben je er binnen 12 uur rijden. Bovendien is Piemonte de bakermat voor de Slow Foodbeweging die zich inzet voor het bevorderen van eco-gastronomie. Turijn, Cuneo, Alba en Asti zijn juweeltjes voor een kort of uitgebreid stedenbezoek. Het platteland biedt voor elk wat wils.

Vlak in de buurt van de Po en ideaal voor een fietsvakantie. Heuvelachtig met goed aangegeven wandelgebieden in de omgeving van Acqui Terme. Trotse boeren uit Piemonte maken koninklijke wijnen als de Barolo, de Barbera, de Roero Arneis of de Cortese. In het najaar begint de zoektocht naar de beroemde witte truffel in de bossen rond Alba en ’s zomers wordt er altijd wel ergens een feest georganiseerd, zoals het feest van de geitenkaasjes – de Robiola – in Roccaverano.

Rik Rensen

Columnist Rik Rensen van Italië Magazine woont delen van het jaar in zijn verbouwde boerderij in de buurt van het dorpje Roccaverano. Tussen 1985 en 1989 was hij correspondent voor onder meer NRC Handelsblad en de Wereldomroep in Italië. Vanuit zijn standplaats Rome reisde hij regelmatig naar Piemonte om te verhalen over deze Noord Italiaanse regio. Een groot deel van de verhalen in dit boek verscheen eerder als column in het blad Italië Magazine.

Geheimen van Piemonte
Rik Rensen
Edicola cultuur, 2013
ISBN 9789491172427

Pin It on Pinterest

Share This