La Befana

Op 5 en 6 januari viert Italië La Befana, een belangrijk feest voor de kinderen in Italië, en dus ook bij het Lago Maggiore. In diverse plaatsen is het 2 dagen feest! 

Vroeg in januari viert Italië ieder jaar La Befana, een van de belangrijkste feesten van het jaar voor kinderen in Italië. Ook bij het Lago Maggiore wordt dat volop gevierd. In de nacht van 5 op 6 januari brengt La Befana cadeautjes naar de kinderen in Italië, net zoals Sinterklaas of de Kerstman bij ons.

Oude vrouw

La Befana wordt meestal afgebeeld als een oude vrouw op een bezemsteel. Ze draagt een sjaal en is met roet bedekt, omdat ze door de schoorsteen naar binnen komt. Ze lacht meestal en draagt een zak of mand met snoep en cadeautjes. Brave kinderen krijgen cadeautjes en snoep, wie te vaak stout is geweest krijgt alleen wat as en kolen…

Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaas-traditie: kinderen hangen hun sokken bij de open haard en zorgen dat La Befana een mandarijn, een sinaasappel en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen. Een handafdruk in de as is het enige wat nog over is van haar bliksembezoek, net als de cadeautjes natuurlijk.

Pin It on Pinterest

Share This