Informatie over Lago Maggiore

Lago Maggiore is een langgerekt meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland. In het Italiaans wordt het ook wel Lago Verbano genoemd, van Lacus Verbanus, de oude Romeinse benaming. Het is het op één na grootste meer van Italië, na het Gardameer.

Lagomaggiore_lago-maggiore-brissago.jpg

Het Zwitserse deel van Lago Maggiore ligt in het kanton Ticino. In Italië ligt de oostelijke oever in Lombardije en de westelijke oever in Piemonte. De contrasten in het landschap aan de oevers zijn groot. Op de zonnige en vruchtbare westoever zie je prachtige villa’s en paleizen met weelderige parken en tuinen. De oostelijk oever biedt een schraal en wild landschap.

Lagomaggiore_algemeen-g.jpg

Gletsjer

Lago Maggiore is, net als de andere grote Italiaanse meren, door een gletsjer uitgeslepen. Het meer wordt gevoed door diverse rivieren, de Ticino, Maggia, Toce, Tresa en Verzasca. In het zuiden wordt het ontwatert door de Ticino, die uitmondt in de Po.

Het Lago Maggiore heeft een magnifieke ligging: omringd door bergen, kleurrijke mediterrane begroeiing, prachtige uitzichten, gezellige dorpjes en bedrijvige steden. De ligging en het milde klimaat zorgen er voor dat de regio tot de zonnigste plekken van Zwitserland behoort. Lago Maggiore is dan ook zeer populair bij toeristen.

Fantastische uitzichten op Lago Maggiore heb je vanaf een van de bergen: de Sasso Ferro bij Laveno of de Mottarone bij Stresa. Bekende plaatsen langs het meer zijn Locarno, Ascona, Cannobio, Verbania, Stresa en Luino (zie de rubriek Steden & Dorpen).

Eilanden

In het meer liggen diverse eilanden, de bekendste zijn de Borromeïsche eilanden in de buurt van Stresa: Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Bij Brissago liggen San Prancrazio (of Grande Isola) en Isolino, bij Cannero Riviera liggen 3 kleine eilandjes, de Castelli di Cannero. Verder nog Isolino di San Giovanni (Verbania) en Isolino Partegora (Angera).

Geografische gegevens:

  • Oppervlakte   212 km2
  • Omtrek           166 km.
  • Max. lengte     64 km.
  • Max. breedte  10 km.
  • Max. diepte     372 meter

Pin It on Pinterest

Share This