De musea van Lugano

In Lugano heb je verschillende goede musea om uit te kiezen. Er is altijd wel iets wat je interesse wekt om je dagje in de stad te voorzien van een dosis cultuur. 

Museo d’arte della Svizzera italiana

Het Museo d’arte della Svizzera italiana (MASI Lugano) werd in 2015 geopend. Dit nieuwe museum komt voort uit de al langer bestaande musea Museo Cantonale d’Arte en Museo d’Arte della Città di Lugano en het is na een paar jaar al een van de meestbezochte kunstmusea van Zwitserland.

Het MASI vormt een cultureel knooppunt tussen het zuiden en noorden van de Alpen, het Italiaanstalige en het Duitstalige Zwitserland, het Latijnse en het Germaanse Europa. Het museum heeft twee locaties, het cultuurcentrum Lugano Arte e Cultura (LAC) en het historische Palazzo Reali. Op beide locaties biedt het museum een rijk tentoonstellingsprogramma, wisselende presentaties van de vaste collectie en een uitgebreid, meertalig educatief programma voor bezoekers van alle leeftijden.

Het aanbod wordt aangevuld met de Collezione Giancarlo e Danna Olgiati, die in samenwerking met het MASI wordt beheerd en volledig gewijd is aan hedendaagse kunst. Het MASI is een van de Zwitserse musea die rechtstreeks door de Zwitserse Rijksdienst voor Cultuur worden ondersteund. Het is ook lid van de ‘Art Museums of Switzerland’: musea die door Zwitserland Toerisme zijn geselecteerd voor de wereldwijde promotie van het toerisme.

Collectie

De collectie van het museum omvat ruim 14.000 kunstwerken, van de late 15e eeuw tot vandaag. De nadruk ligt op het werk van kunstenaars uit de omgeving en de provincie Ticino, in het Italiaans-sprekende gedeelte van Zwitserland. Maar ook werk van Zwitserse en internationale kunstenaars die een connectie hebben met de streek behoort tot de collectie.

Lagomaggiore_musea-lugano-k.jpg

Het Museo Cantonale d’Arte is gelegen aan de Piazza Manzoni. Het beschikt over werken van beroemde kunstenaars als Degas, Renoir en Hodler. Het museum is prachtig gevestigd in een 17e eeuwse kerk. De Zwitserse Fotografie Stichting heeft haar hoofdkantoor hier en werken van haar leden worden ook regelmatig geëxposeerd.

Lagomaggiore_musea-lugano-k3.jpg

Als je geïnteresseerd bent in de natuurlijke historie van Lugano en omgeving is het Museo Cantonale di Storia Naturale een aanrader. Dit museum richt zich op de geologische, zoölogische, botanische en minerale rijkdom uit dit gebied.

Moderne kunst

Wie op zoek is naar iets modern zal genieten van de exposities in het Museo d’ Arte Moderna, waar moderne kunst is te zien uit de late 19e en vroege 20e eeuw. Grote rondreizende tentoonstellingen worden hier ook gebracht, dus je weet nooit wat je er aantreft.

Herman Hesse

Het Museo di Hermann Hesse is gewijd aan het werk van Hermann Hesse, een schrijver en schilder. Hesse woonde ooit in Montagnola en het museum is gehuisvest in de toren in Casa Camuzzi. De collectie van het museum is voorzien van geschriften en schilderijen en in het theater kun je een biografische documentaire over Hesse bekijken.

Pin It on Pinterest

Share This