Het Europees Transport Museum – Museo Europeo dei Trasporti Ogliari

Het transportmuseum in Ranco (Museo Europeo dei Trasporti Ogliari) is een permanente tentoonstelling, met name gericht op treinen uit de periode van de achttiende tot de twintigste eeuw. De oprichter Francis Ogliari, schrijver en hoogleraar op het gebied van de geschiedenis van vervoer, richtte het museum in 1954 op. 

Lagomaggiore_musea-Museo-Europeo-dei-Trasporti-Ogliari-k.jpg

Het museum verhaalt over tweehonderd jaar van vervoersgeschiedenis: je ziet er bijvoorbeeld de stoomlocomotief Busseto uit 1892. Latere modellen leiden tot de Edison van de vroege twintigste eeuw, de benzinebus van FIAT uit 1921 en de locomotief FS 242 uit 1936. Een andere ‘parel van het verleden’ is de kabelbaan met een contragewichtsysteem van water en wind.

In het museum is ook een buitengewone plastische reconstructie te zien van een ideale stad, Ogliari genoemd. De plannen zijn gerealiseerd door rekening te houden met de ontwerpen van Leonardo da Vinci en werden getekend op basis van een perfecte balans tussen mens en milieu. Voor liefhebbers van treinen en locomotieven is dit museum zeker een aanrader!

Lagomaggiore_musea-Museo-Europeo-dei-Trasporti-Ogliari-g.jpg

LET OP: Sinds 1 oktober 2014 is dit museum gesloten voor het publiek. Een deel van de verzamelde vondsten is overgebracht naar het museum van Volandia (Parco e Museo del Volo), in de gemeente Somma Lombardo: in dit museum wordt een deel van de collectie sinds  september 2015 tentoongesteld; sommige tankstations en borden werden overgebracht naar het Fisogni Museum in Tradate.

Museo Europeo dei Trasporti Ogliari
Via Alberto 99, Ranco

Pin It on Pinterest

Share This