Museo Comunale d’Arte Moderna in Ascona

Het Museo Comunale d’ Arte Moderna in Ascona (Museum voor Moderne Kunst) is gevestigd in een zestiende eeuws palazzo aan de Via Borgo. Het museum herbergt de permanente kunstcollectie van de stad en is ook de thuisbasis van de Marianne Werefkin Foundation en de Richard en Uli Seewald Foundation. De collectie is ontstaan ​​in 1922, toen een aantal kunstenaars in Ascona oveteenkwamen elk een van hun werken te doneren, met als doel een museum voor Ascona op te richten.

ascona-museum

Collectie

Enkele van de belangrijkste werken uit de collectie zijn Hoofd van een Meisje van Alexej Jawlensky, Fruit Harvest door Cuno Amiet en The Red House van Paul Klee – allemaal geschonken door de Russische kunstenaar Marianne Werefkin, samen met vijf van haar eigen schilderijen.

De collectie groeide gestaag in de daaropvolgende jaren. Goed vertegenwoordigd zijn leden van de Grote Beer (Grosse Bär) kunstenaarsgroep, in 1924 opgericht door Marianne Werefkin met de Duitsers Walter Helbig en Otto Niemeyer-Holstein, de Zwitserse Albert Kohler en Ernst Frick, de Nederlander Otto van Rees en de Amerikaan Gordon Mallet McCouch. Andere belangrijke werken in het museum zijn een gipsen beeld van Marcel Janko, schilderijen van Arthur Segal, een abstract olieverfschilderij van Cesar Domela en een aquarel door Hermann Hesse.

ascona-museum

Aanwinsten

Onder de nieuwste aanwinsten zijn verschillende werken van Jules Bissier, Ben Nicholson en Italo Valenti, evenals een schilderij van Marino Marini, een mooi polychroom hoofd van Hermann Haller en de waardevolle Carl Weidemeyer en Charlotte Bara Collections. Weidemeyer was een kunstenaar en architect van het Bauhaus die naar Ticino kwam in de jaren 1920 en die een uitzonderlijke verbinding tussen de culturen van Midden-Europa en het Middellandse Zeegebied vertegenwoordigde. Charlotte Bara vergaarde naam en faam als internationaal bekend danser. Ze was ook de eigenaresse van het San Materno theater in Ascona, in 1928 ontworpen door Carl Weidemeyer.

museum-ascona

Marianne Werefkin

De collectie van de Marianne Werefkin Foundation staat centraal in het museum. Met ongeveer 90 schilderijen en 170 schetsboeken is dit de belangrijkste collectie van het werk van deze bijzondere kunstenaar, een sleutelfiguur van de avantgarde gekoppeld aan de Blauwe Ruiter (Blaue Reiter) kunststroming. Ook de collectie van de Richard en Uli Seewald Foundation is de moeite waard. Naast werken van Richard Seewald, professor aan de Academie voor Schone Kunsten in München, bevat de verzameling een Utrillo van zeldzame schoonheid, een Klee, een prachtige tekening van Franc Marc en een aquarel van Alfred Kubin.

Museo Comunale d’Arte Moderna
Via Borgo 34, Ascona

ascona-museum

Pin It on Pinterest

Share This