Villa Panza: een belangrijke collectie hedendaagse Amerikaanse kunst

Villa Panza is een villa in Varese die zowel de moeite waard is vanwege de kunstcollectie als om het grote park. Trek er de tijd voor uit, want je vindt hier niet alleen een van de belangrijkste collecties hedendaagse Amerikaanse kunst in Europa, je zet je mijmeringen er ook voort tijdens het wandelingetje door het groen. 

Villa Panza, gelegen in de stad Varese in Lombardije , huist delen van een van de belangrijkste verzamelingen van hedendaagse Amerikaanse kunst in Europa. Het centrale deel van het statige huis dateert uit het einde van de 17e eeuw, een U-vormige verlenging werd later toegevoegd. In de 19e eeuw werd de Franse tuin vervangen door een Engels park dat opvallende planten bevat.

Lagomaggiore_Villa-Panza-Varese-1.jpg

Giuseppe Panza

Giuseppe Panza di Biumo (1923-2010) wordt algemeen erkend als een van de belangrijkste verzamelaars van naoorlogse Amerikaanse kunst. Deze zoon van een succesvolle vastgoed belegger en wijn had een echte passie voor kunst.

Panza begon samen met zijn vrouw Giovanna in 1956 met het aanleggen van zijn collectie. Panza was ook een van de eersten die Pop art aanschafte: hij kocht een grote groep van Robert Rauschenberg, met onder andere schilderijen van Roy Lichtenstein. In 1984 verwierf het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles dit oudste deel van Panza’s collectie, zo’n tachtig werken in totaal.

Villa Panza
Piazza Litta 1, Varese

Lagomaggiore_villa-panza-1.jpg

Pin It on Pinterest

Share This