De tuinen van Villa Taranto

Villa Taranto in Pallanza (Verbania) is een bijzonder mooie botanische tuin die bloeit van lente tot herfst. De grondlegger van deze tuin was in 1931 de Schot Neil McEacharn. Het park bij het Lago Maggiore heeft een prachtige collectie bomen en (perk)planten, verfraaid met beelden, terrassen, fonteinen en watervallen.

verbania-villa-taranto

Tuin

De tuin van Villa Taranto is een must voor iedere bezoeker van het Lago Maggiore die in de buurt komt van Verbania. De tuin is het resultaat van hard werken en plannen door McEacharn vanaf 1931. Het wandelen door de tuinen van Villa Taranto is als een reis door verre landen. De tuin bestaat uit verschillende gedeelten en er is ook een kiosk voor de verkoop van planten die zijn gekweekt in de tuinen. Sommige planten zijn uniek in Europa en raakten pas geacclimatiseerd na lang en hard werken. De beplanting is met veel gevoel voor compositie geplaatst tussen het meer en de bergen.

In 1931 kocht de Schotse kapitein het pand van de Markiezin van Sant’Elia met als doel er een botanische tuin aan te leggen. In 1940 waren de verschillende fasen van het aanleggen van de tuin voltooid. Vele duizenden van over de hele wereld ingevoerde planten maken deel uit van deze zeldzame collectie. Een ingenieus irrigatiesysteem pompt het water rechtstreeks op uit het Lago Maggiore in een grote tank waarna het naar iedere hoek van de tuin wordt verspreid.

verbania-villa-taranto

Villa Taranto

De kapitein gaf het huis de naam Villa Taranto, ter nagedachtenis van zijn voorvader, Marshal McDonald, door Napoleon benoemd tot hertog van Taranto. Hij gaf de woning aan de Italiaanse staat met de wens dat zijn werk in de toekomst zou worden voortgezet.

Vandaag de dag is het erfgoed van de botanische tuinen van Villa Taranto groot: het omvat ongeveer 1.000 uitheemse planten en zo’n 20.000 soorten van bijzondere botanische betekenis. De villa is niet toegankelijk voor bezoekers, omdat het wordt gebruikt als een zetel van de prefectuur van de provincie, maar de tuinen zijn open voor het publiek van april tot oktober. Meer dan 150.000 bezoekers per jaar maken een wandelingetje door deze bijzondere tuinen. Lanen van azalea’s, esdoorns, rododendrons en camelia’s, tuinen vol met dahlia’s in meer dan 300 variëteiten – er is hier veel moois te ontdekken aan de oevers van het Lago Maggiore.

Villa Taranto
Via Vittorio Veneto 111
Verbania Pallanza

Lagomaggiore_tuinen-Villa-Taranto-g1.jpg

Pin It on Pinterest

Share This