Isola Madre: een van de oudste tuinen van Italië

De botanische tuinen op de Borromeo-eilanden Isola Madre en Isola Bella in het Lago Maggiore zijn ook zeker een bezoek waard. De tuin van Isola Madre is een van de oudste aangelegde tuinen van Italië met oude olijfbomen en palmbomen.

Isola Madre is het grootste van de Borromeïsche eilanden en de thuisbasis van een elegante villa, omringd door uitgestrekte botanische tuinen.

Lagomaggiore_isola-madre-1.jpg

Eiland

Het eiland was oorspronkelijk bekend als Isola di San Vittore of Isola Renata. Tegenwoordig is er niets over van het kasteel dat in de middeleeuwen op het eiland stond. In 1501 kocht Lancillotto Borromeo het eiland, waarmee een ware transformatie van start ging. De begraafplaats werd verplaatst naar Isola Bella en de graaf stelde plannen op voor een grote villa met botanische tuinen.

Lagomaggiore_isola-madre-11.jpg

Borromeo

Na de dood van Lancillotto nam Renato I Borromeo de leiding van Isola Madre over. Na het verwijderen van de resten van een oude kapel en alle oude muren in 1585 werd de villa voltooid. Vervolgens verdween alle voortvarendheid toen de belangen van de Borromeo familie compleet overgingen naar Isola Bella.

Lagomaggiore_isola-madre-3.jpg

Gelukkig raakte Isola Madre niet volledig verwaarloosd en in de volgende honderd jaar hield de familie er de teelt bij van sinaasappelen, citroenen en bergamot, die werden geëxporteerd naar Zwitserland. In 1858 werd het laatste grote bouwproject uitgevoerd op het eiland: een grafkapel, opgericht door Vitaliano IX Borromeo.

Lagomaggiore_isola-madre-6.jpg

Botanisch park

In de 19e eeuw werd het eiland omgetoverd tot een botanisch park met meer dan 500 soorten camelia’s en azalea’s en spectaculaire rododendrons. Vandaag de dag kun je er de prachtige tuinen bewonderen die bekend staan ​​om de azalea’s, rododendrons, camelia’s en een oude blauwe regen. Er zijn ook citrusbomen, hibiscus en ginkgo biloba. De tuinen zijn minder formeel dan Isola Bella en een waar genot om te verkennen. De tuin wordt verder bevolkt door prachtige pauwen en fazanten.

Lagomaggiore_isola-madre-4.jpg

Boom

Buiten de ingang van de villa is het grootste voorbeeld te vinden van een Kashmir Cypress in Europa, een bijzondere boom van meer dan 200 jaar oud. Helaas ontwortelde een storm de boom, waarbij de cipres aanzienlijke schade opliep Een ultieme poging werd gedaan om de boom te herplanten, met een kraan ingevlogen per helikopter. De Kashmir Cypress is nu terug op zijn plaats en maakt alweer nieuwe bladeren aan, maar het duurt een paar jaar om te zien of de boom zich compleet zal herstellen.

Lagomaggiore_isola-madre-2.jpg

Interieur

De inrichting van de villa zelf bestaat uit een verzameling van marionetten en decors gebruikt voor figurentheater, waardevolle 17de-eeuwse schilderijen, livrei, poppen en porselein. Een kamer bevat prachtige trompe l’oeil fresco’s van een pergola en bloemen, die de tuinen naar binnen halen.

(foto’s Albert van den Boomen)

Lagomaggiore_isola-madre-8.jpg
Lagomaggiore_isola-madre-10.jpg
Lagomaggiore_isola-madre-7.jpg
Lagomaggiore_isola-madre-12.jpg
Lagomaggiore_isola-madre-9.jpg

Pin It on Pinterest

Share This