Parco Botanico del Gambarogno

Aan de oostoever van het Lago Maggiore ligt op een vlakte in de heuvels tussen Piazzogna en Vairano de botanische tuin van Parco Botanico del Gambarogno. Otto Eisenhut kweekt hier al tientallen jaren met veel geduld duizenden prachtige en kleurrijke planten en bloemen, waaronder 950 soorten camelia’s en 350 verschillende magnolia’s, azalea’s en rododendrons. Daartussen staan allerlei soorten conifeerachtige bomen.

botanische tuin gambarogno

De botanische tuin startte als bedrijf in jonge boompjes, waar je vele specialiteiten en rariteiten als subtropische planten kon krijgen. De manier waarop de tuin zich heeft ontwikkeld tot een interessante botanische park is te danken aan Sir Peter Smithers. Hij wees de eigenaar op het gebrek aan variatie en om de zaken te verbeteren werden nieuwe rassen aangeschaft in Amerika en Engeland. Zo leerde Otto Eisenhut steeds meer plantenliefhebbers kennen en rees zijn eigen enthousiasme ook steeds meer.

botanische tuin gambarogno

Magnolia’s

Zonder enige bewuste ambitie voor wereldwijde verkoop teelde hij verschillende soorten magnolia’s. Vandaag de dag zijn er meer dan 450 variëteiten van magnolia-planten te zien op de helling. Vrijwel allemaal krijgen ze voldoende ruimte zich te ontwikkelen, sommige zijn al meer dan 15 meter hoog. Prachtig om te zien als ze in bloei staan.

Daarnaast zijn er 950 soorten camelia’s en ongeveer 400 variëteiten van azalea en rododendron, evenals enkele zeldzame coniferen, blauwe regen en vele andere plantensoorten te zien op een oppervlakte van 17.000 m2. Wegen werden gelegd in 1980, waardoor het nu mogelijk is om de tuinen in alle weersomstandigheden te bezoeken. De showtuin is geopend voor het publiek in 1989.

Deze prachtige botanische tuin ligt aan de Gambarogno-kant van het Lago Maggiore, op een vlakte in de heuvels tussen Piazzogna en Vairano. Een bezoek aan de tuin neemt ongeveer 1 uur in beslag.

Parco Botanico Gambarogno
Via Parco Botanico 21, San Nazzaro

Pin It on Pinterest

Share This