Tuinen van Isola Bella

De tuinen op Isola Bella, een van de Borromeïsche eilanden in het Lago Maggiore, liggen in een piramidevorm verspreid op tien  verschillende terrassen. Barokke beeldhouwwerken en standbeelden zorgen voor een aparte belevenis. Het kleine rotsachtig eiland wordt geheel in beslag genomen door de Borromeo villa en de extravagante tuin, ook wel de Giardino d’Amore genoemd, de Tuin der Liefde…

Lagomaggiore_Isola-bella-4.jpg

Het stadje Stresa is uitgegroeid tot een reeks hotels langs de weg aan het Lago Maggiore, allemaal uitkijkend op de prachtige Borromeo eilanden, waarvan Isola Bella misschien wel de mooiste is. Het is net een drijvende bruidstaart, versierd met lagen vol beelden en zuilen.

Lagomaggiore_Isola-bella-10.jpg

Graaf Carlo Borromeo

Graaf Carlo Borromeo, die gouverneur van de regio Lago Maggiore was en de eilanden erfde, gaf opdracht tot het aanleggen van de tuin in 1632. Het rotsachtige eiland werd vernoemd naar zijn vrouw, Isabella d’Adda. Het duurde 40 jaar voor de tuinen voltooid waren en de bodem moest worden aangevoerd van het vasteland.

Lagomaggiore_Isola-bella-2.jpg

Barokke tuin

Je bezoek aan het eiland begint met het Borromeo paleis, waar Napoleon nog geslapen heeft en de Borromeo’s woonden en vermaakt werden. Vervolgens loop je door naar de barokke tuin. Door enorme smeedijzeren poorten kom je uit op een met gras begroeid plein vóór het grote schelpvormige watertheater, vol met standbeelden. Het grootste standbeeld is een figuur op een eenhoorn – het symbool van Borromeo’s macht en glorie. De tuin is een beetje over de top met terrassen vol bloemen en planten, fonteinen en andere waterpartijen, beelden en grotten, waterlelies en obelisken, citroenbomen en in geometrische patronen aangelegde heggen.

Lagomaggiore_Isola-bella-3.jpg

Terrassen

De 10 terrassen die zich opstapelen als een Azteekse piramide zijn beplant met rozen, hortensia’s en snijbloemen. Elke vierkante centimeter wordt in beslag genomen door planten, zodat vooral de zuidelijke helling wel wat weg heeft van de planken van een bloemist. Toen de tuinen werden aangelegd zouden citrusvruchten hebben gedomineerd, dat kun je je nu haast niet meer voorstellen. Het klimaat is bijzonder mild, het meer werkt als isolerende factor, en citrus wordt er nog steeds het hele jaar door geteeld.

Lagomaggiore_isola-bella-8.jpg

Oostzijde tuin

Het beste van alles is het gebied aan de oostzijde, onder de grote volière die nog steeds gevuld is met tortelduifjes. De massale geknipte hagen van steeneiken, camelia, taxus en hulst zijn indrukwekkend. Gezien vanaf het water als je vanuit de richting van Isola Madre komt aan varen verbergt het alle overdadigheid van de rest van de tuin. Met de blokken groen die boven het water uitsteken is de tuin hier heel formeel. Maar deze hoek van goede smaak is een uitzondering – het eiland is één groot plantenfeest dat je aan het eind van de dag uitgeput maar voldaan verlaat.

Lagomaggiore_Isola-bella-1-5.jpg

Entree
Isola Bella is in 2020 te bezoeken van 20 maart tot 1 november. Je kunt er terecht van 9.00 tot 17.30 uur. Een ticket voor een bezoek aan het palazzo, de pinacoteca (schilderijencollectie) en de tuin van Isola Bella kost € 17,-. Kinderen (van 6 tot 15 jaar) betalen € 9.00. De toegang voor kinderen tot 6 jaar is gratis. Wanneer je ook het eiland Isola Madre wil bezoeken, kun je beter een combiticket nemen voor beide eilanden à € 24,00 (€ 10,- voor kinderen).

Meer informatie op de website van de Borromeïsche eilanden.

(foto’s Albert van den Boomen) 

Lagomaggiore_Isola-bella-6.jpg
Lagomaggiore_isola-belaa-12.jpg
Lagomaggiore_Isola-bella-11.jpg

Pin It on Pinterest

Share This