Torta di pane – het recept

Torta di pane of broodcake is hét gerecht dat wordt bereid als dessert bij festiviteiten in Italië. Wat eens een manier was om restjes weg te werken is uitgegroeid tot een meesterwerk van een dessert, dat in zijn beste verschijningen ook amaretti koekjes, amandelen, rozijnen, noten, marsala, rum en grappa kan bevatten.

Lagomaggiore_recept-torta-di-pane-2.jpg

Recept voor Torta di Pane

Ingrediënten:

1/2 kg oud wit brood
300 gr witte suiker
6 eieren
1 kopje gemalen amandelen
1 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel cacaopoeder
een beetje nootmuskaat
geraspte citroenschil
vanille
6 amaretti (in stukken gebroken)
boter
genoeg melk om het brood te bedekken
pijnboompitten en amandelen om te versieren
1/2 kg rozijnen

Bereidingswijze:

Leg het brood, in kleine stukjes gesneden, in een kom met de gebroken amaretti en de citroenschil. Bedek met kokende melk. Dek de kom af en laat de melk intrekken, roer af en toe.
Wanneer alles is afgekoeld tot het lauw is roer je het met een houten lepel of een klopper tot een homogeen deeg te verkrijgen.
Voeg de suiker, eieren, het aroma en de rozijnen (geweekt in water en gedroogd) er door.
Giet het deeg in een taartvorm (4-5 cm hoog). Versier met pijnboompitten en gepelde amandelen. Verdeel wat boter over de bovenkant en bak het geheel in de oven bij een hoge temperatuur gedurende 15 minuten, vervolgens matig, ongeveer 1/2 uur.
Nadat de taart is afgekoeld bestrooi je hem met poedersuiker.

Pin It on Pinterest

Share This