Brissago en Isole di Brissago
Brissago is een klein plaatsje aan de grens met Italië, tussen de oevers van het Lago Maggiore en de steile berghellingen op het laagste punt van Zwitserland. Het plaatsje kent een mild klimaat door de beschutte ligging aan het meer, de Monte Gridone houdt koude wind tegen.
Schilderachtig
Dit dorp (2000 inwoners) wordt jammer genoeg in tweeën gesneden door de drukke weg langs het Lago Maggiore. Het onderste en oudste deel van het dorp schaart zich rond de prachtige renaissancekerk San Pietro e Paolo, omgeven door eeuwenoude cipressen. In de nauwe steegjes die naar het meer voeren, kun je schilderachtige hoekjes bewonderen: tuinen waarin citroenen, sinaasappels en ceders groeien en mooie herenhuizen.
Isole di Brissago
Brissago is vooral bekend vanwege de tabaks- en sigarenfabriek van de beroemde Brissago-sigaren. De Brissago-sigaren zijn wereldberoemd vanwege hun buitengewone kwaliteit. Tegenwoordig is de fabriek ook als cultuurcentrum in gebruik. Ook de eilanden zijn de moeite waard; op Isole di Brissago heeft de Russische barones Antoinette Saint-Léger een botanische tuin aangelegd, van 1885 tot 1928. Warenhuiskoning Max Emden zette dit werk voort toen hij het eiland daarna in handen kreeg.
De tuin telt ruim 1700 exotische en vaak zeldzame planten en bloemen. In de neoklassieke Villa Emden zijn tegenwoordig een restaurant en het kantoor van de botanische tuin ondergebracht. Het eiland is op verschillende manieren per boot bereikbaar. Het kleine buureiland Sant’Apollinaire, ook wel het Konijneneiland genoemd, is niet toegankelijk.
Bezienswaardigheden in en rondom Brissago:
- Isole di Brissago, eiland met prachtige botanisch tuin met 1700 exotische planten
- SS Pietro e Paolo, renaissance-kerk uit de 16e eeuw met mooie fresco’s
- S. Maria del Ponte, kerk
- Centro Danneman, tabaksfabriek uit 1847
- Palazzo Branca-Baccalà, barok huis uit de 17de eeuw met het museum Ruggero Leoncavallo, dat aan de componist is gewijd die begin 20ste eeuw enkele jaren in Brissago leefde en werkte
- Via Crusis en Sacro Monte, kruisweg met kapellen en panelen van de Tessiner kunstenaar Fra Roberto, die naar de kerk op de Sacro Monte (‘heilige berg’) omhoog voert.