Laveno Mombello, afwisseling troef

Een wandeling over de boulevard, even terug in de tijd in het Middeleeuwse fort Forte Castello, genieten van spectaculaire uitzichten vanaf de Sasso del Ferro, kunst en cultuur snuiven in het nabije Keramiekmuseum of heerlijk tot rust komen op een strandje aan het Lago Maggiore. In Laveno Mombello is het allemaal mogelijk!

Lagomaggiore_laveno-mombello-4.jpg

Haven

Laveno vormt samen met Mombello de gemeente Laveno-Mombello. De stad bevindt zich aan de oostkant van het Lago Maggiore in de provincie Varese. Met haar 9100 inwoners is het de grootste plaats aan de Lombardische kant van Lago Maggiore en tevens de belangrijkste plaats als het op toerisme aankomt. Bovendien heeft Laveno een van de grootste havens voor plezierjachten. Zeker in de zomermaanden valt er veel te beleven in dit pareltje aan Lago Maggiore!

Lagomaggiore_laveno-mombello-3.jpg

Monte Sasso del Ferro

Een absolute aanrader is een bezoekje aan de Monte Sasso del Ferro, op 1062 meter hoogte. In een kwartiertje brengt een kabelbaan je tot dit spectaculaire uitzichtpunt waarbij een blik op het Lago Maggiore, de Alpen en bij helder weer zelfs Milaan, je heel even doet wegdromen. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

Lagomaggiore_sasso-del-ferro-1.jpg

Forte Castello

Ook het Middeleeuwse fort Forte Castello is een bezoekje waard. Het uit twee lagen bestaande fort werd in 1800 gerestaureerd door de Oostenrijkers. De lange muren in de vorm van een kruis zijn goed bewaard gebleven. In 1889 is de uitkijktoren gebouwd die vandaag de dag nog altijd te bezoeken is. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad Laveno.

Lagomaggiore_forte-castello-1.jpg

Kerk

Naast de vele leuke winkeltjes heeft het centrum van Laveno ook enkele imposante gebouwen te bieden. De kerk Santi Filippo e Giacomo dateert uit de 13e eeuw maar werd in 1700 een barokke stijl aangemeten. De kerk heeft overigens wel altijd haar kostbare orgel van Biroldi behouden. De Chiesa dell’Invenzione di Santo Stefano, die is gewijd aan de relieken van Santo Stefano. Het houten altaar, de fresco’s en de Cappella della Vergine del Rosario zijn een bezoek waard.

Vlakbij bevindt zich het stadhuis van Laveno gelegen in de indrukwekkende Villa De Angeli Frua gebouwd halverwege 1700. Omgeven door een prachtig park biedt het stadhuis een schitterend uitzicht op het Lago Maggiore. In de zomermaanden worden hier films in de openlucht getoond, heel romantisch.

Aan romantiek is sowieso geen gebrek in Laveno, met een wandeling langs Lago Maggiore of een diner in een van de vele restaurants. En wie zich op 15 augustus, Ferragosto, in Laveno bevindt, kan genieten van een fantastische vuurwerkshow aan het eind van de avond!

Lagomaggiore_steden-laveno-g.jpg

Keramiek Museum

Iets ten zuiden van het centrum van Laveno, in het Palazzo Perabo in Cerro, kunnen kunst- en cultuurliefhebbers hun hart ophalen in het Keramiekmuseum MIDeC. Hier wordt de historische achtergrond van Laveno met keramiek belicht en er zijn zowel antieke als hedendaagse keramische werken te bewonderen.

Uitstapjes vanuit Laveno

Wie Laveno in al haar glorie heeft bewonderd, kan de veerpont nemen naar de Piemontese kant van Lago Maggiore. Meerdere keren per dag vertrekt een boot naar het tegenovergelegen Verbania, waarbij zelfs de auto kan worden meegenomen. Ook een bezoek aan de steden Milaan of Varese behoort tot de mogelijkheden. Via de twee spoorlijnen die Laveno-Mombello rijk is kun je heel gemakkelijk naar deze metropool of het kleinschaligere, maar toch ook erg mooie Varese.

Lagomaggiore_Laveno-Mombello-1.jpg

Sinterklaas

Eén keer per jaar staat Laveno geheel in het teken van de o zo gezellige en oerhollandse traditie van Sinterklaas! Eind november worden alle bezoekers van Laveno warm onthaald met de geur van snert, de vrolijke vlaggetjes met Sint en Piet erop en Sinterklaasliedjes die van ver al te horen zijn.

Uiteraard ontbreken ook de pepernoten en een heerlijke kop warme chocolademelk niet op deze middag. Het is op zijn zachts gezegd bijzonder om de Goedheiligman en zijn Pieten op Pakjesboot 12 eens te zien komen aanvaren op prachtig Lago Maggiore!

Lagomaggiore_laveno_mombello_2a.jpg

Pin It on Pinterest

Share This