Locarno, de zonnigste stad van Zwitserland

Locarno is al meer dan honderd jaar een populaire toeristische bestemming. De stad aan de noordkant van het Lago Maggiore wordt beschouwd als de zonnigste en warmste stad van Zwitserland met zo’n 2300 zonuren per jaar. 

piazza-grande-locarno

Klimaat

Dankzij het milde klimaat heeft Locarno een prachtige mediterrane plantengroei. De palmbomen, citroenbomen en prachtig bloeiende bloemen en planten geven de stad een bijzondere charme. Locarno is met ruim 15.000 inwoners (25.000 incl. de randgemeenten) de grootste stad van het Lago Maggiore.

Locarno was al in de tijd van de Romeinen belangrijk vanwege de strategische ligging en de handelsbetrekkingen. De delta van de rivier de Maggia die Locarno scheidt van Ascona werd eerst door Kelten en later door Romeinen bewoond. Het machtige Castello Visconteo, de oude kerken en adellijke gebouwen getuigen van een rijke geschiedenis.

locarno-kasteel

Piazza Grande

Het mooie Piazza Grande vormt het hart van Locarno. Het met bomen omzoomde, grote plein met cafés, winkels en restaurants zorgt voor een sfeervol en levendig centrum van de stad. Onder de arcades en in de omliggende straatjes kun je heerlijk shoppen!

De steegjes van de oude, autovrije binnenstad, komen uit op het plein, in de zomer worden hier ook openluchtconcerten gegeven. Tijdens het beroemde, jaarlijkse filmfestival van Locarno in augustus wordt het plein 10 dagen lang omgetoverd tot de grootste openluchtbioscoop ter wereld.

Madonna del Sasso

Boven Locarno, in Orselina, ligt de bedevaartskerk Madonna del Sasso, die zou zijn gebouwd na een Maria-verschijning. De kerk is de belangrijkste bezienswaardigheid van Locarno en biedt een fantastisch uitzicht op de stad, het meer en de bergen. Aan de rand van de oude binnenstad staat het uit de dertiende eeuw stammende Castello Visconteo, een burcht, waarvan nog ongeveer een vijfde deel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven is.

De bergen Cardada-Cimetta zijn vanaf de stad te bereiken via een kabelbaan en stoeltjeslift. De kabelbaan en de halteplaatsen zijn ontworpen door de beroemde architect Mario Botta. Je hebt hier een prachtig uitzicht en kunt er in de zomer prima wandelen en mountainbiken. In de winter kun je hier skiën. Vlakbij Locarno ligt ook een aantal prachtige dalen zoals Valle Maggia, Valle Ossernone en Val Verzasca. Je vindt hier mooie natuur en  kunt er wandelen en zwemmen.

Bezienswaardigheden in en rondom Locarno:

  • Madonna del Sasso, mooi gelegen kerk boven Locarno met een fantastisch uitzicht op de stad, het meer en de bergen, bereikbaar te voet of met de kabeltram (lees hier meer over deze fraaie kerk)
  • Castello Visconteo, burcht uit de Middeleeuwen met daarin een archeologisch museum
  • Basilica S. Vittore, een van de belangrijkste Romaanse kerken in Ticino, vermoedelijk rond 1100 gebouwd op de plaats van een Romeinse tempel met een toren uit de 16e eeuw
  • Santa Maria in Selva, kerkje op een begraafplaats met fresco’s uit 1400
  • Casa Rusca, deftig gebouw waarin het gemeentelijk museum, Pinocoteca Comunale, is gevestigd, met een belangrijke collectie werken van kunstenaar Jean Arp
  • Internationaal Filmfestival Locarno, beroemd 10-daags filmfestival waarbij de Piazza Grande fungeert als grote openluchtbioscoop (7000 plaatsen)
  • Cardada-Cimetta, bergen boven Locarno (1332 en 1672 mtr. hoog)
  • Lido di Locarno, prachtig zwemparadijs aan de oevers van het Lago Maggiore met zwembaden, strand, spectaculaire glijbanen en allerlei (water)sportmogelijkheden, het hele jaar geopend.

Markt

Elke donderdag van 9.00 tot 17.00 uur is er een grote markt in Locarno met meer dan honderd kraampjes op het Piazza Grande.

Pin It on Pinterest

Share This