Luino, de grootste markt van Noord-Italië

Luino is de grootste stad aan de oostoever van het Lago Maggiore. De plaats aan de monding van de Tresa was in de 19e eeuw vooral belangrijk vanwege de textielindustrie. Tegenwoordig is Luino het belangrijkste toeristische en economische centrum in het Lombardische deel van Lago Maggiore.

Het historisch centrum van Luino (15.000 inwoners) ligt pal aan het meer. Met veel terrasjes, winkels, hotels en restaurantjes. Langs de oever loopt een mooie laan van platanen. In het haventje kun je een boot huren, je eigen boot te water laten of een ligplaats huren.

Lagomaggiore_Luino_2.jpg

Markt

Luino is voor al bekend vanwege de markt op woensdag, de grootste van Noord-Italië. Op de oeverpromenade en de straten erachter staan elke woensdag ruim 400 kramen met vooral veel lederwaren, kleding, groente en fruit.

De markt is altijd drukbezocht en parkeren is lastig, je kunt er daarom beter met de bus of boot naartoe. Vanuit veel plaatsen rond Lago Maggiore, zoals Locarno, Ascona, Brissago en Verbania worden op woensdag boottochten naar Luino georganiseerd.

Lagomaggiore_Luino_Hafen.jpg

Wandelen

Bekende Italiaanse schrijvers als Piero Chiara en Vittorio Sereni zijn geboren in Luino. Nobelprijs-winnaar Dario Fo bracht er een gedeelte van zijn jeugd door.

De prachtige omgeving van Luino is prima geschikt voor wandelingen. Daarbij is een bezoek aan Val Veddasca met zijn natuur, wild en oude dorpjes zeker de moeite waard.

Lagomaggiore_Luino_Anleger.jpg

Bezienswaardigheden in en rondom Luino:

  • Oratorio di  S. Pietro, kerk met fresco’s
  • Piazza Garibaldi, monument dat herinnert aan de slag tussen Garibaldi en de Oostenrijkers
  • kerk San Giuseppe
  • Val Veddasca, natuurgebied
  • Spoorwegmuseum, in Luino bevindt zich een depot van de Museo Ferroviario del Verbano

Markt

Iedere woensdag vind je er de grootste markt van Noord-Italië van 9.00 tot 16.00 uur.

Lagomaggiore_Luino-3.jpg
Lagomaggiore_Luino_1.jpg

Pin It on Pinterest

Share This