Orta San Giulio: de sfeer van voorbije tijden

Orta San Giulio, op een schiereiland in het Lago d’Orta, is een schilderachtig mooi stadje. Het plaatsje ademt de sfeer van voorbije tijden. Het historische centrum van deze plaats is zeer goed bewaard gebleven. De smalle, schilderachtige straatjes komen uit bij het meer, waar ook het Piazza Motta met zijn prachtige huizen en arcades te vinden is.

Lagomaggiore_Orta_San_Giulio_(13).jpg

Het verkeersvrije centrum belichaamt een echte Italiaanse sfeer met de romantische stenen bogen en balkons, straatlantaarns en groene binnenplaatsen verscholen achter ijzeren hekken.

Piazza Motta

Piazza Motta is een breed plein dat parallel aan de waterkant ligt. Het is gedeeltelijk afgeschermd van de drukte van de steiger door een prachtige rij kastanjebomen.Op het Piazza Motta is het elke woensdag markt, helemaal een leuke gelegenheid om er sfeer te proeven.

Lagomaggiore_Orta_San_Giulio_(6).jpg

De andere drie zijden van het plein worden omzoomd door elegante pastelkleurige gebouwen van 16e en 17e-eeuwse oorsprong, waar nu kleine winkeltjes, gelateria, tabakswinkels en cafeetjes zijn gevestigd. De noordzijde van het plein wordt gedomineerd door het gemeentehuis van Orta, een gebouw uit 1582 met fraaie fresco’s, wapens en trompe l’oeils. Aan de oostzijde ga je via een geplaveide weg, Salita della Motta, omhoog naar de citroengele parochiekerk, Chiesa dell’Assunta, gesticht in de 15e eeuw.

Lagomaggiore_Orta_San_Giulio_(9).jpg

Het gedeeltelijk autovrije dorp is een heerlijk plekje om vanaf een terras aan het water op je gemak de drukte in het kleine haventje te bestuderen. Vooral op zondagochtend is het een kleurrijk en levendig beeld als de kerkgangers staan te wachten op het bootje dat hen naar de kerkdienst in de basiliek op het eiland brengt. In de zomermaanden kan het erg druk zijn in het stadje. Orta beschikt over een parkeergarage en een parkeerterrein (betaald).

Lagomaggiore_Orta_San_Giulio_(7).jpg

Restaurant

Een aanrader voor fijnproevers en liefhebbers van de Italiaanse keuken is het restaurant van Villa Crespi in Orta San Giulio. Het restaurant is bekroond met tre forchette (3 vorkjes) in de Gambero Rosso-gids (de Italiaanse Michelin) en hoort bij de tien beste restaurants van Italië.

Lagomaggiore_Orta_Saco_Monte_(4).JPG

Sacro Monte di San Francesco

Een belangrijke en niet te missen bezienswaardigheid bij Orta San Giulio is de Sacro Monte di San Francesco. Een ‘heilige’ berg met op 400 meter hoogte een plateau met niet minder 20 kapellen, met 376 levensgrote beelden en fresco’s gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. Alle kapellen zijn uniek van ontwerp en vormen samen een waaier van architectonische stijlen. Niet zo gek als je bedenkt dat de bouw plaatsvond over een periode van 200 jaar (1590-1790).

Lagomaggiore_Orta_Saco_Monte_(8).JPG

Sacro Monte werd in 1980 aangewezen als Nationaal Park. De kapellen zijn gebouwd als een dorp, te midden van kronkelende straatjes en bossen. Loopbruggen zijn weggestopt achter oude heggen en wilde bloemen. Hier is de natuur op zijn mooist en voel je je ver verwijderd van de moderne wereld. Vogels zingen en bijen zoemen, voor de rest heerst er stilte. En onder je ligt Lago d’Orta, groen en rustig tussen de bergen.

Lagomaggiore_steden-orto-Omegna-k.jpg

Omegna en Pettenasco

Andere belangrijke plaatsen aan het Ortameer zijn Omegna en Pettenasco. Omegna is een stad met veel industrie en nijverheid. Pettenasco is meer toeristisch, hier vind je campings en hotels. Aan de westzijde van het meer ligt het dorpje Pella. Na een wandeling naar het Santuario della Madonna del Sasso word je getrakteerd op een uniek uitzicht over het Lago d’Orta. Het dorpje Legro d’Orta is een van de zogenaamde paesi dipinti (‘beschilderde dorpjes’), waarvan er in totaal in Italië meer dan negentig te vinden zijn. La Via del Cinema leidt je langs ruim veertig kunstwerken – prachtig beschilderde muren, door bekende en minder bekende kunstenaars voorzien van kleurrijke taferelen, allemaal in het teken van film.

Aan de west en oostzijde is het Ortameer omgeven door bergen en bossen. De hoogste berg aan de oostzijde is de Mottarone (1491 meter), die de scheiding vormt tussen Lago d’Orta en Lago Maggiore. De top is via een weg ook te bereiken voor automobilisten. Het westelijke bergland (hoogste top 1249 meter) vormt de scheiding met het Valsesia. In de bergen rondom het Ortameer en de zijdalen kun je prima wandelen en mountainbiken.

Lagomaggiore_monumenten-orta-san-giulio-g.jpg

Bezienswaardigheden bij Orta San Giulio en het Ortameer:

  • Isola San Giulio, mooi eiland in het Ortameer met een prachtige basiliek
  • Sacro Monte, ‘heilige’ berg met 20 kapellen gewijd aan het leven van Franciscus van Assissi
  • Museo d’Arte e Industria Forum in Omegna, museum over de geschiedenis van kookpannen, koffiemachines en nog veel meer
  • Museo Etnografico e dello Strumento Musicale in Quarna Sotto, museum van blaasinstrumenten.
Lagomaggiore_Orta_San_Giulio.jpg

Pin It on Pinterest

Share This