Terug in de tijd in Angera

Angera ligt tegenover Arona op de plek waar het Lago Maggiore met 2 kilometer op zijn smalst is. De stad wordt gedomineerd door de imposante burcht Rocca di Angera die op een rots hoog boven de stad uittorent. Angera was als Angleria in de Romeinse tijd al een belangrijke havenstad en strategisch knooppunt van wegen. De smalle straatjes in het oude stadsdeel dateren uit die tijd.

Lagomaggiore_angera.jpg

Promenade

Het stadje heeft een prachtige oeverpromenade omzoomd door kastanjebomen. Hier vind je ook de onvoltooid gebleven kerk van het Santuario della Madonna delle Riva. Rond de kapel met de wenende Madonna moest een groots bouwwerk komen, maar er staat alleen een koor.

Lagomaggiore_Rocca_di_Angera_2.jpg

Rocca di Angera

Het bekendst is Angera vanwege het enorme kasteel Rocca di Angera dat vanaf een rotspunt de gehele omgeving domineert. De oudste vermelding van het bouwwerk dateert uit het jaar 1066. De Visconti’s lieten de burcht bouwen op de resten van een oude Romeinse vesting. Later kwam hij in handen van de familie Borromeo, die nog steeds eigenaar is van het kasteel.

Lagomaggiore_Angera_Rocca.jpg

Het kasteel is een van de weinige middeleeuwse bouwwerken rondom het Lago Maggiore dat intact is gebleven. Het oudste deel is de Torre Castellana, ook wel Torre Principale genoemd, die je een prachtig uitzicht biedt op Lago Maggiore. Tegen de toren werd de Ala Viscontea gebouwd, waarin je de magnifieke Sala di Giustizia vindt. In deze zaal schittert een frescocyclus uit de twaalfde eeuw, met scènes uit het leven van aartsbisschop Ottone Visconti.

Lagomaggiore_Rocca_di_Angera_1.jpg

Museum

In het kasteel vind je ook een poppenmuseum. Het Museo della Bambola is een van de belangrijkste in Europa met een indrukwekkende verzameling poppen, meubels en speelgoed uit de privécollectie van prinses Bona Borromeo.

Lagomaggiore_Rocca_di_Angera_Museo_della_Bambola.jpg

Bezienswaardigheden in Angera:

  • Gemeentelijk Museum voor Archeologie, Civico Museo Archeologico, belangrijke vondsten uit de prehistorie en de Romeinse tijd in het Palazza Pretorio aan de Via Marconi. Gratis toegang. Hier bevindt zich ook de VVV van Angera.
  • Kerk Santa Maria Assunta, uit de 15e eeuw met 18e-eeuwse fresco’s
  • Kerk en kapel van Madonna delle Riva
  • Parochiekerk San Alessandro uit de 13e eeuw
  • Rocca di Angera, middeleeuwse burcht met poppen- en kinderkledingmuseum

Markt

Iedere donderdagochtend op de Piazza Garibaldi, hier wordt ook elke derde zondag van de maand een antiekmarkt gehouden.

Pin It on Pinterest

Share This