Bellinzona, stad van kastelen

Bellinzona is waarschijnlijk de meest Italiaanse stad van Zwitserland. De skyline van de hoofdstad van Ticino wordt bepaald door de machtige vestingwerken, bestaande uit drie van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Zwitserland, opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Bellinzona is strategisch gelegen op het punt waar het dal zich vernauwt op weg naar de Alpenpassen Gotthard, San Bernardino en Lucomagno. De stad fungeert als een poort naar Italië voor reizigers uit het noorden en andersom.

kasteel-bellinzona

Moderne stad

De pittoreske hoekjes en pleinen, de binnenplaatsen en zorgvuldig gerestaureerde oude huizen vertellen de bezoekers de geschiedenis van Bellinzona. In de straatjes zijn rijkelijk versierde patriciërshuizen en mooie kerken te zien. Maar achter de charme van de middeleeuwse stad gaat het dynamische leven van een moderne stad schuil. Tal van boetieks, cafés en speciaalzaken met culinaire lekkernijen nodigen je uit om te blijven hangen. Elke zaterdag is er een grote wekelijkse markt op het Piazza Nosetto.

Lagomaggiore_bellinzona-groot.jpg

Kastelen

De verdedigingswerken van Bellinzona behoren tot de belangrijkste voorbeelden van de middeleeuwse defensieve architectuur in de Alpen en zijn benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Van het Castelgrande, het oudste en machtigste kasteel van Bellinzona, heb je een prachtig uitzicht over de oude stad en het omliggende gebied. Een klein museum in het Castelgrande documenteert de geschiedenis van de kastelen en het stadscentrum. Er zijn ook musea gevestigd in de andere twee kastelen.

Lagomaggiore_Bellinzona_walls.jpg

Het waren de Romeinen die het strategische belang van de plaats beseften en voor het eerst hier een kasteel bouwden, in de eerste eeuw na Christus. In de middeleeuwen werd dit uitgebreid tot een lange, onneembare vesting. Door de ligging was Bellinzona altijd een twistappel tussen de hertogen van Milaan en de Zwitsers. Pas in 1516 werd de stad voor het eerst onderdeel van de Zwitserse Federatie.

Bellinzona is ideaal gelegen voor uitstapjes vanuit de nabijgelegen stadjes aan het noordelijke gedeelte van het Lago Maggiore.

Lagomaggiore_Bellinzona_Castel_di_Montebello.jpg
Lagomaggiore_bellinzona-markt-1.jpg
Lagomaggiore_Bellinzona_Altstadt.jpg

Pin It on Pinterest

Share This