Lago d’Orta, het Ortameer bij Lago Maggiore

Ten westen van Lago Maggiore ligt het Ortameer (Lago d’Orta). Omgeven door bergen, bos en natuur, is dit het kleinere, rustige, beetje mystieke ‘zusje’ van Lago Maggiore… 

Isola San Giulio

In het meer ligt een mooi eiland, Isola San Giulio, hierop staat een aantal gebouwen waaronder een Romaanse basiliek. Het eiland is met een bootdienst te bereiken vanuit Orta San Giulio, het toeristische centrum van het meer. De legende van het eiland vertelt dat eeuwenlang niemand naar het eiland durfde omdat het bewoond zou zijn door draken, slangen en monsters.

isola-san-giulio

San Giulio (de H. Julius) was ruim 1600 jaar geleden de eerste die het aandurfde. Omdat geen schipper bereid was hem over te brengen, spreidde hij zijn mantel uit op het meer en gebruikte het als vlot en zijn staf als roer om bij het eiland te komen. Met zijn zwaard heeft hij de draken op het eiland gedood.

Gelukkig is de oversteek naar het eiland tegenwoordig een stuk minder gevaarlijk. In 5 minuten vaar je van Orta San Giulio naar het eiland met de fraaie Romaanse basiliek en het klooster. In het imponerende gebouw zie je een prachtige kansel van zwart serpentijnsteen uit de 12e eeuw en enkele mooie fresco’s en kapellen. Een retourtje kost 4 euro, en daarvoor varen de bootjes ook een keer rond het eiland.

isola-san-giulio-orta

Langs de waterkant liggen mooie oude palazzi. De meeste zijn privé-bezit en niet toegankelijk, maar enkele zijn tijdens een van de culturele evenementen op het eiland voor het publiek toegankelijk. Villa Talonne, het huis van de dochter van een piano-maker, heeft een concertzaal, waar regelmatig uitvoeringen worden gehouden. Verder is er jaarlijks een Festival van Oude Muziek en een poezie-festival op het eiland.

Orta San Giulio

Gelegen op een schiereiland in het meer, is dit een schilderachtig mooi stadje. Het plaatsje ademt de sfeer uit van voorbije tijden. Het historische centrum van deze plaats is zeer goed bewaard gebleven. De smalle, schilderachtige straatjes komen uit bij het meer, waar ook de Piazza Motta met zijn prachtige huizen en arcades te vinden is. Het verkeersvrije centrum, met romantische stenen bogen en balkons, straatlantaarns en groene binnenplaatsen verscholen achter ijzeren hekken, belichaamt de echte Italiaanse sfeer.

Lagomaggiore_Orta_San_Giulio_(7).jpg

Piazza Motta

Piazza Motta is een breed plein, parallel aan de waterkant en gedeeltelijk afgeschermd van de drukte van de steiger door een prachtige rij kastanjebomen. De andere drie zijden van het plein worden omzoomd door elegante pastelkleurige gebouwen van 16e-en 17e-eeuwse oorsprong, waar nu kleine winkeltjes, gelateria, tabakswinkels en cafeetjes zijn gevestigd. De noordzijde van het plein wordt gedomineerd door het gemeentehuis van Orta, een gebouw uit 1582 met fraaie fresco’s, wapens en trompe l’oeils. Aan de oostzijde ga je via een geplaveide weg, Salita della Motta, omhoog naar de citroengele parochiekerk, chiesa dell’Assunta, gesticht in de 15e eeuw.

Lagomaggiore_Orta_San_Giulio.jpg

Sacro Monte di San Francesco

Een belangrijke en niet te missen bezienswaardigheid bij Orta San Giulio is de Sacro Monte di San Francesco. Een ‘heilige’ berg met op 400 meter hoogte een plateau met niet minder 20 kapellen, met 376 levensgrote beelden en fresco’s gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. Alle kapellen zijn uniek van ontwerp, het vormt een waaier van architectonische stijlen als gevolg van het feit dat de bouw plaatsvond over een periode van 200 jaar (1590-1790). Meer over de Sacro Monte lees je in dit artikel.

Lagomaggiore_Orta_Saco_Monte_(4).JPG

Omegna en Pettenasco

Andere belangrijke plaatsen aan het Ortameer zijn Omegna en Pettenasco. Omegna is een stad met veel industrie en nijverheid. Pettenasco is meer toeristisch, hier vind je campings en hotels. Aan de westzijde van het meer ligt het dorpje Pella. Wandel hier naar het Santuario della Madonna del Sasso waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over het Lago d’Orta. Het dorpje Legro d’Orta is een van de zogenaamde paesi dipinti (‘beschilderde dorpjes’), waarvan er in totaal in Italië meer dan negentig te vinden zijn. La Via del Cinema leidt je langs ruim veertig kunstwerken – prachtig beschilderde muren, door bekende en minder bekende kunstenaars voorzien van kleurrijke taferelen, allemaal in het teken van film.

Fietsen en wandelen

Aan de west en oostzijde is het Ortameer omgeven door bergen en bossen. De hoogste berg aan de oostzijde is de Mottarone (1491 meter), die de scheiding vormt tussen Lago d’Orta en Lago Maggiore. De top is via een weg ook te bereiken voor automobilisten. Het westelijke bergland (hoogste top 1249 meter) vormt de scheiding met het Valsesia. In de bergen rondom het Ortameer en de zijdalen kun je prima wandelen en mountainbiken.

Wie rondom het Lado d’Orta wil fietsen of wandelen, kan de Anello Azzurro Girolago volgen (zowel te voet als per mountainbike). Deze route, die in totaal veertig kilometer lang is, bestaat uit drie etappes: Omegna – Orta, Orta – Pella en Pella – Omegna. Elke etappe is voorzien van goede bewegwijzering, zodat je niet verdwaalt en ervan verzekerd bent dat je de mooiste plekjes aan het meer niet mist. Wie nog meer uitdaging wil, kan ook de sportieve route tussen het Lago Maggiore en het Lago d’Orta volgen, een route van 59 kilometer met onder andere de pittige klim naar de top van de Mottarone.

Bezienswaardigheden bij Orta San Giulio en het Orta-meer:

  • Isola San Giulio, mooi eiland in het Ortameer met een prachtige basiliek
  • Sacro Monte, ‘heilige’ berg met 20 kapellen gewijd aan het leven van Franciscus van Assissi
  • Museo d’Arte e Industria Forum in Omegna, museum over de geschiedenis van kookpannen, koffiemachines, e.d.
  • Museo Etnografico e dello Strumento Musicale  in Quarna Sotto, museum blaasinstrumenten.

Pin It on Pinterest

Share This