Novara, de geboortestad van Campari

Novara is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Noord-Italië. Met ruim 105.000 inwoners heeft de stad, na Turijn, de meeste inwoners van Piemonte. Novara ligt op slechts 40 kilometer van het Lago Maggiore en is zeker een bezoek waard!

Lagomaggiore_Novara_1.jpg

Campari

Novara is de bakermat van één van de beroemdste aperitivo van Italië, een glaasje campari… In Bar dell’Amicizia bedacht Gaspare Campari in 1860 het recept voor campari. In een stokerij in Milaan kwam dit bittere alcoholische drankje vervolgens tot leven. Helaas bestaat de bar vandaag de dag niet meer, maar geniet zeker van een glaasje campari in één van de vele barretjes die Novara rijk is.

Lagomaggiore_Novara_Duomo-1.jpg

Bezienswaardigheden Novara

Uiteraard heeft deze mooie stad, zo dicht bij Lago Maggiore, veel meer te bieden. Zo is een bezoek aan de Basilico San Gaudenzio met zijn 121 meter hoge koepel een absolute aanrader. Niet alleen omdat dit hét symbool is van de stad Novara, maar ook omdat deze imposante basiliek zo mooi is.

Lagomaggiore_novara-basilica.jpg

De bouw van de kerk startte in 1577 o.l.v. architect Pellegrini en in 1659 werd hij voltooid. In de crypte rust het lichaam van Gaudenzio. De architecten Alfieri en Antonelli zijn verantwoordelijk voor de 18e- eeuwse toren en koepel. Het veelluik van Gaudenzio Ferrari en het prachtige uitzicht over Novara zorgen voor indrukwekkende momenten tijdens je bezoek aan de stad.

Lagomaggiore_Novara_Broletto-1.jpg

Kathedraal

De neo-klassieke kathedraal van Novara op het Piazza della Repubblica is, evenals de toren en koepel van de basiliek, ontworpen door Alessandro Antonelli. De bouw van deze indrukwekkende kathedraal vond plaats tussen 1863 en 1869. In 2009 was de 12 jaar lange restauratie voltooid en een bezoek mag dan ook niet ontbreken tijdens een uitstapje naar Novara.

Vergeet ook niet het oudste gebouw van Novara (en een van de oudste vroegchristelijke architectuur in Piemonte), de doopkapel (Battistero) uit het begin van de 5e eeuw, welke tegenover de kathedraal gelegen is. De Banco Populare di Novara is ook bekend, maar vooral omdat de Italiaanse eenheid hier werd getekend ruim 150 jaar geleden.

Lagomaggiore_Novara_PiazzaGramsci.jpg

Museum

Nadat je rondgestruind hebt in het centrum van Novara, de schitterende oude gebouwen en kerken bezocht zijn en (vooral) de vrouwen hun hart hebben kunnen ophalen in de mooie winkels van Novara, is het zeker ook voor kinderen heel erg leuk om een bezoekje te brengen aan het natuurhistorisch museum Faraggiana Ferrari.

Het museum is opgericht in 1959 in het paleis van de familie Faraggiana Ferrari. Door vele latere aankopen is het museum met zoogdieren, reptielen, vogels en vissen uitgegroeid tot één van de rijkste in zijn soort in Piemonte. De entree is gratis.

Theater Coccia

Voor theaterliefhebbers zal een bezoek aan het historisch theater Coccia zeker een unieke ervaring zijn! Dit fraaie theater is gebouwd op de resten van een oud theater. Helaas kan dit theater niet vrij bezocht worden, maar alleen tijdens de evenementen die op het programma staan. Bekijk dus van tevoren of een specifiek evenement jouw interesse heeft en plan je bezoek aan Novara op die dag. Kijk op de website van Teatro Coccia voor het programma.

teatro-coccia-novara

Markt

Wie van authentieke producten en handwerk houdt, zit goed in Novara. Op het Piazza Gramsci, in het centrum van de stad, wordt elke eerste zaterdag van de maand Artigianato & Etnico gehouden: een kleurrijke markt met handgemaakte spullen – van kleine gebruiksvoorwerpen tot kleding – uit alle hoeken van de wereld. Tegelijk met Artigianato & Etnico wordt er ook de Mercato delle Curiosità georganiseerd. De marktkraampjes vol antiek en prullaria zijn te vinden op het Piazza Martiri en onder de portici van Palazzo Orelli.

Natuurhistorisch Museum Farragiana Ferrari
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 9.00 – 12.30 uur.
Zaterdag en zondag: 14.00 – 19.00 uur. Maandag gesloten.
Entree: gratis.
Via Gaudenzio Ferrari 13, Novara

Lagomaggiore_Novara,_Duomo_Santa_Maria_Assunta.jpg

Pin It on Pinterest

Share This