Een dagje Bergamo

Bergamo is een leuke stad met een mooi oud centrum en een nieuwer gedeelte waar je goed kunt winkelen. De stad is zeker een dagtripje waard vanaf het Lago Maggiore, de afstand is ongeveer 130 kilometer (vanaf Stresa, via Milaan). 

De straten van het oude centrum van Bergamo, omgeven door stadsmuren en gelegen op een heuvel, behouden het uiterlijk van een middeleeuws dorp. Het wordt omgeven door sterke muren, gebouwd door de Venetianen in de 16e eeuw, toen de Republiek op het hoogtepunt van zijn macht was. Bergamo, een stad vol monumenten, is het ontdekken meer dan waard.

Lagomaggiore_tips-bergamp-k1.jpg

Citta Alta

Bergamo biedt eigenlijk twee verschillende steden: de in een dal gelegen Città Bassa, en het oudere historische centrum boven op een heuvel, de Città Alta oftewel de hoge stad. In de Città Bassa vind je vooral mooie winkels, trendy restaurants en brede lanen om op zondagmiddag doorheen te slenteren.

De hooggelegen Città Alta biedt veel historische bezienswaardigheden en een schitterend uitzicht op de omgeving. Voor het mooiste uitzicht beklim je de Torre Civica, door de inwoners van Bergamo ook wel Il Campanone genoemd, de grote klok. Elke avond om klokslag 22.00 uur slaat hij honderd keer. Vroeger gold dit als waarschuwing dat de stadspoorten dicht gingen: als je de stad uit wilde, had je precies honderd slagen de tijd.

Beide delen van Bergamo zijn met elkaar verbonden door verschillende trappen, maar ook door een kabelbaan, de funicolare. Deze kabelbaan loopt dwars door de vestingmuur en het is erg leuk om de stad vanuit de hoogte aan je voorbij te zien trekken. Je kunt ook met de auto naar de parkeerplaatsen rijden bij de ingang van het historisch centrum op de heuvel.

Lagomaggiore_tips-bergamp-k2.jpg

Winkelen

In de Città Bassa vind je geen middeleeuws aandoende straten en pleintjes zoals in het oude centrum op de heuvel. Dit lagere gedeelte van Bergamo is pas in de negentiende eeuw aangelegd. De straten zijn dus moderner en breder vooral geschikt om te winkelen en te flaneren. Hoewel Bergamo een stuk kleiner is dan het dichtbij gelegene modemekka Milaan, kun je hier goed shoppen!

In de Città Alta ligt ook het Parco delle Rimembranze, een park dat is aangelegd rondom een middeleeuwse burcht, hier kun je alle indrukken van Bergamo op je in laten werken terwijl je geniet van een mooi uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden Bergamo:

  • Città Alta, de historische kern van de stad gelegen op een heuvel. Met als middelpunt de Piazza Vecchia met de belangrijkste monumenten van de stad. In de straten en steegjes van het oude centrum tal van leuke restaurantjes en winkeltjes.
  • Santa Maria Maggiore, de Dom van Bergamo en alleen van buiten al een uniek complex, maar ook binnen in de Romaanse kerk is er veel moois te zien, zoals het graf van componist Gaetano Donizetti en de fresco’s van Lorenzo Lotto en gobelins uit Florence en Vlaanderen.
  • De kathedraal, aan hetzelfde plein als de Santa Maria Maggiore, de moeite waard vanwege de schilderijen van de Venetiaanse schilders Bellini en Tiepolo.
  • Battistero, naast de Duomo vind je de doopkapel en de Capella Colleoni, de speciale grafkapel van Bartolomeo Colleoni. De voorgevel is een prachtig kleurenspel van allerlei elementen, beelden, vensters en decoraties. In de kerk zie je de grafmonumenten van Colleoni en zijn dochter Medea.
  • Piazza Vecchia, oftewel het oude plein, het kloppend hart van de Città Alta, wordt omringd door enkele schitterende gebouwen, zoals het Palazzo del Podestà, het Palazzo della Ragione en de Biblioteca Civica.
  • Torre Civica, dankzij de lift is het een kleine moeite om de klokkentoren te ‘beklimmen’ – eenmaal boven kun je met mooi weer zelfs de Alpen zien.
  • Palazzo della Ragione, het imposante stadhuis uit de 12e eeuw.
  • La Rocca, 13e eeuwse vesting gelegen op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de oude stad van Bergamo. Hier bevind zich ook het historisch museum.
  • Kunstmuseum, aan Piazza Giacomo Carrara 82 vind je de bijzondere interessante Accademia Carrara, die is genoemd naar graaf Giacomo Carrara, een rijke inwoner van de stad en verwoed kunstverzamelaar.
  • Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea, museum voor moderne kunst aan de Via Tomaso.

Genieten van alle moois en lekkers in Bergamo hoeft niet duur te zijn. Kerken zijn altijd gratis toegankelijk en wie tijdens een stedentrip meer culturele bezienswaardigheden wil bezoeken, doet er goed aan de Bergamo Card aan te schaffen.

Luchthaven

Bergamo heeft een vliegveld, Orio al Serio, die behalve voor nationaal verkeer ook gebruikt wordt door lowcost luchtvaartmaatschappijen als Ryanair. Vanaf Schiphol bestaat een rechtstreekse vliegverbinding, evenals vanaf Eindhoven Airport en Charleroi (Brussel). Het vliegveld ligt 5 kilometer buiten de stad. Elke 30 minuten rijdt er een bus naar Bergamo.

Lees meer over Bergamo bij Budgetbestemmingen.nl.

Pin It on Pinterest

Share This