Sacro Monte di San Francesco bij Orta San Giulio

Een belangrijke en niet te missen bezienswaardigheid bij Orta San Giulio aan het Ortameer (Lago d’Orta) is de Sacro Monte di San Francesco. Een ‘heilige’ berg met op 400 meter hoogte een plateau met niet minder 20 kapellen, met 376 levensgrote beelden en fresco’s gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. 

Lagomaggiore_Orta_Saco_Monte_(4).JPG

Heilige berg

De Sacro Monte di Orta is een van de negen heilige bergen die in de regio Piemonte zijn gebouwd – en die stuk voor stuk op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken. Elk van de twintig kapellen op de Sacro Monte di Orta is gewijd aan een aspect van het leven van Franciscus. Alle kapellen zijn uniek van ontwerp, het vormt zodoende een waaier van architectonische stijlen als gevolg van het feit dat de bouw plaatsvond over een periode van 200 jaar (1590-1790), van barok tot laat-renaissance tot rococo.

Lagomaggiore_sacro-monte-orta-1.jpg

Kapellen

De oudste kapellen zijn het eenvoudigst. Het einde met de 17de-eeuwse toevoegingen, vol met geschilderde beelden gerangschikt in theatrale taferelen, zijn verbluffend mooi of volstrekt afschuwelijk, afhankelijk van je smaak…

Sacro Monte werd in 1980 aangewezen als Nationaal Park. De kapellen zijn gebouwd als een dorp, te midden van kronkelende straatjes en bossen. Loopbruggen zijn weggestopt achter oude heggen en wilde bloemen. Hier is de natuur op zijn mooist en ben je in een wereld ver verwijderd van waar dan ook. Vogels zingen en bijen zoemen, voor de rest is er stilte. En onder je ligt het Lago d’Orta, groen en rustig tussen de bergen.

Lees meer over het Lago d’Orta (Ortameer) in dit artikel.

Sacro Monte di Orta
Via Sacro Monte 5, Orta San Giulio

Foto’s: Dennis Faro

Lagomaggiore_sacro-monte-orta-2.jpg

Pin It on Pinterest

Share This