Rocca di Angera: een prachtig bewaarde middeleeuwse vesting

Rocca di Angera, de grote burcht op een rots hoog boven Angera, is een van de weinige versterkte middeleeuwse gebouwen bij het Lago Maggiore die compleet bewaard zijn gebleven. Het herbergt een poppenmuseum. 

Kasteel

De Rocca di Angera ligt op een kalkstenen rots hoog boven het Lago Maggiore. Het kasteel was vanaf de middeleeuwen een belangrijk strategisch punt, zowel om militaire redenen als voor de handel. Aanvankelijk was het eigendom van de aartsbisschop, maar het kasteel werd gekocht door de familie Visconti in 1384. Aan de soevereiniteit van de Viscontis kwam een ​​einde in 1449 en de Rocca werd verkocht aan de hertog Vitaliano Borromeo. Het behoort tot vandaag de dag tot de familie Borromeo.

Lagomaggiore_Angera_Rocca.jpg

Toren

Het kasteel heeft een architectonische stijl dateert uit de 12e en 14e eeuw en omvat 5 gebouwen uit verschillende periodes. De centrale toren of Castellana werd gebouwd rond het eind van de 12e en biedt een adembenemend uitzicht op de bergen en de oevers van het meer. Grenzend aan deze toren ligt het gebouw dat bekend als de Ala Viscontea (Vleugel van de Viscontis), terwijl de andere vleugel de Ala dei Borromei heet, naar de familie Borromeo. Zij waren na de 15e eeuw verantwoordelijk voor de meeste veranderingen aan het kasteel.

Lagomaggiore_monumenten-Rocca-di-Angera-G2.jpg

De kleine palazzo ‘alla Scaligera’, daterend uit de 13e eeuw, is gelegen tussen de buitenmuren en de overblijfselen van een oudere toren. Het laatste deel van het kasteel is de toren van Giovanni Visconti, gebouwd rond 1350 toen Giovanni Visconti aartsbisschop was.

Uitstekend onder de kamers in de Rocca vind je het prachtige Paleis van Justitie met een cyclus van fresco’s uit de 12e eeuw door de anonieme ‘Meester van Angera’, met als thema de gebeurtenissen uit het leven van aartsbisschop Ottone Visconti.

Lagomaggiore_Rocca_di_Angera_1.jpg

Museum

Rocca di Angera is ook de thuisbasis van een prachtige collectie antiek poppen met een tentoonstelling rond poppen, speelgoed, boeken, poppenhuismeubels en bordspellen uit de 18e eeuw tot vandaag de dag (Museo della Bambola e del Giocatollo). Bekijk hiervoor onze pagina met Musea aan het Lago Maggiore.

Rocca di Angera
Via Rocca Castello 2, Angera

Lagomaggiore_Rocca_di_Angera_Museo_della_Bambola.jpg

Pin It on Pinterest

Share This