Santa Caterina del Sasso, een klooster met uitzicht

Het klooster Santa Caterina del Sasso ligt aan de oostzijde van het Lago Maggiore langs de weg van Ispra naar Laveno, ongeveer 5  kilometer van Monvalle. De toegang is gratis, net als parkeren. Het oude klooster is te voet bereikbaar via een lange trap of met een boot vanuit bijv. Stresa of Laveno. Sinds 2010 is er ook een lift, kosten 1 euro. Maar de tocht via de trap is aan te bevelen in verband met het prachtige uitzicht op het Lago Maggiore.

Lagomaggiore_Santa_Catarina_(7).jpg

Klooster

De geschiedenis van deze plek gaat terug tot de 12e eeuw. Volgens de legende zou Alberto Besozzi, een rijke textielhandelaar, hier 35 jaar als kluizenaar in een kale grot hebben geleefd om Caterina van Alessandria te eren, omdat deze heilige hem gered had tijdens een schipbreuk. De grot werd een pelgrimsoord, en Alberto Besozzi werd ook als een heilige vereerd.

Aan het einde van 12e eeuw werd op deze plaats de eerste kapel gebouwd. In de 13e en 14e eeuw werd dit uitgebreid tot een imposant kloostercomplex. Later hebben er nog verschillende aanvullingen en restauraties plaats gevonden waardoor het nu een mix van stijlen omvat. Tot op de dag van vandaag wordt het klooster bewoond door Benedictijnen die de sobere levensstijl van Besozzi voortzetten.

Lagomaggiore_Santa_Catarina_(6).jpg

Als je via de trap of de lift bij het kloostercomplex bent gearriveerd kom je eerst in het Convento Meridionale, waarvan het oudste deel bestaat uit een kapittelzaal met fresco’s uit het begin van de 15e eeuw. Daarna kom je op een klein binnenplein met een wijnpers uit de 18e eeuw. Het volgende gebouw is het Conventino uit de 14e eeuw.

Kerk

Via een zuilengang kom je vervolgens in de eigenlijke kerk, die eigenlijk bestaat uit drie kerken op verschillende niveau’s: de oorspronkelijke kapel uit de 12e eeuw, de kapel San Nicolao uit de 14e eeuw met unieke fresco’s en de Santa Maria Nova. Heel bijzonder: het negen eeuwen oude skelet van Alberto Besozzi ligt hier nog opgebaard in een glazen kist.

Lagomaggiore_Santa-Catarina-del-Sasso-g.jpg

Openingstijden:
Maart-oktober: alle dagen van 9.00-12.00 en van 14.30-18.00 uur (let op: tussen de middag is het klooster gesloten!), op zon- en feestdagen is er om 16.30 uur een mis.

Santa Catarina del Sasso
Via Santa Caterina 13, Leggiuno

(Foto’s Dennis Faro)

Lagomaggiore_Santa_Catarina.jpg

Pin It on Pinterest

Share This