Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/maggiore/domains/lagomaggiore-nu.nl/public_html/wp-content/mu-plugins/managedwphosting.php on line 39
De onderwater kerststal van Laveno Mombello - LagoMaggiore-Nu

De onderwater kerststal van Laveno Mombello

Kerststalletjes zijn overal in Italië te zien in de kersttijd, maar een van de meest bijzondere is toch wel te vinden in Laveno Mombello. Hier wordt elk jaar een kerststal geplaatst op een bijzondere plek: onder het water van het Lago Maggiore – in het meer bij Piazza Caduti del Lavoro in het centrum van de stad.

Lagomaggiore_festival-onderwaterkerst-k2.jpg

Kerststal

De traditie werd in 1979 gestart door een groep ‘Vrienden van de kerststal’ en nu vind je in Laveno Mombello ieder jaar, vanaf een week voor kerstavond een onderwater kerststal in het Lago Maggiore. In totaal 42 beelden zijn gemonteerd op 2 tot 3 meter onder de oppervlakte van het water op 5 metalen platforms, die samen een totaal gewicht dragen van 18 ton.

De beelden werden in het witte Vicenza steen uitgehouwen door maestro Tancredi da Brendale en vertegenwoordigen de klassieke figuren Maria, Jozef en het kindje Jezus, maar ook aanvullende personages zoals een reiziger die tuurt naar de horizon, een huisvrouw met kippen en manden en een herder met een lam op zijn schouders. Overdag zijn de beelden nauwelijks zichtbaar onder water, maar in het donker lijken ze te zweven in het licht van de krachtige onderwater schijnwerpers.

Op kerstavond wordt de figuur van het christuskind ceremonieel door een jong echtpaar uit de kerk aan het meer gedragen en gezegend door de pastoor. Vier duikers dragen dan de baby in een verlichte wieg in het Lago Maggiore tot het onderwater kribje. Kijk voor foto’s van dit bijzondere evenement op de website van ‘Preseposommerso Laveno Mombelle‘.

De onderwater kerststal van Laveno Mombello

Pin It on Pinterest

Share This