Lago di Monate, zwemmen in een helder bergmeer

Het Meer van Monate is een prachtig pre-alpien meer op het grondgebied van Varese. Lago di Monate is een ongekend schoon meer en een van de weinige glaciale meren waar je kunt zwemmen.

Het meer wordt gevoed door ondergrondse bronnen en een aantal kanalen, waaronder de Rio Freddo. Op de oevers zijn grote stukken rietvelden te zien, die worden afgewisseld met dichte struiken.

Lagomaggiore_natuur-Lago-di-Monate-k.jpg

Visserij

De visserij was een van de belangrijkste economische activiteiten van de bevolking rond het meer. De visrechten werden in 1652 gekocht door Biglia, een adellijke Milanese familie, die uiteindelijk in de negentiende eeuw werden doorgegeven aan de familie Borghi. De familie Borghi begon de visserij te beheren met moderne principes van fokken en vrijgave van geselecteerde vis. Soorten als regenboogforel, witvis en zonnebaars werden in deze tijd geïntroduceerd.

Paalwoningen

In 1864 werden twee grote paalwoningen ontdekt in Cadrezzate en een Monate. Onder de vondsten zijn onder andere vuurstenen werktuigen en brons, allerlei keramiek, gepolijste stenen bijlen, fragmenten van weefmachines aangetroffen, evenals drie kano’s (gemaakt uit een boomstam) gedateerd 2500 voor Christus.

De vorm van het meer en het feit dat de oevers meestal priv├ę bezit waren, heeft meegeholpen bij het in stand houden van de waterkwaliteit. Het Meer van Monate is vandaag de dag een van de weinige glaciale bekkens waar je kunt zwemmen. Bij de stranden kun je ook waterfietsen en kano’s huren, het meer is verboden voor motorboten.

Pin It on Pinterest

Share This