Val Grande, het grootste natuurgebied van Italie

Wie een bezoek brengt aan Lago Maggiore kan naast het prachtige meer met haar authentieke plaatsjes en vergezichten ook genieten van verscheidene natuurparken. In de streek Verbania, aan de Piemontese kant van het meer, ligt het grootste natuurgebied van Italië: Nationaal Park Val Grande.

Lagomaggiore_natuur-val-grandeg.jpg

Wandelingen

Parco Nazionale della Val Grande is de perfecte plek voor zowel lange als korte bergwandelingen. De echte wandelfanaten kunnen zich te goed doen aan uren lange wandeltochten tussen het groen. Maar ook de minder ervaren wandelaars kunnen binnen korte tijd genieten van de rust die dit berggebied gegarandeerd bezorgt. Op ruim 1000 meter hoogte en slechts een half uurtje rijden van Verbania aan het Lago Maggiore, ligt de ingang van dit spectaculaire natuurpark.

Lagomaggiore_natuur-val-grande2.jpg

Rifugio

Via een goed begaanbaar pad loop je in 15 minuten naar de eerste typische rifugio oftewel berghut. Deze berghutten zijn in Italië altijd aanwezig in de bergen en ideaal voor een heerlijke lunch! Reserveer dan ook direct een plekje indien je Val Grande in het hoogseizoen bezoekt, om zo te genieten van de vers klaargemaakte polenta. Dit gerecht werd van oorsprong gegeten door de arme mensen en wordt gemaakt van maisgriesmeel. Normaal gesproken wordt het geserveerd met verschillende soorten vlees zoals worst, stoofpot van everzwijn, hert of bijvoorbeeld steenbok. Maar aangezien het altijd apart wordt gebracht kunnen ook vegetariërs genieten van deze specialiteit! Meestal staan er ook een aantal soorten zelfgebakken taarten op het menu zodat de lunch in stijl kan worden afgesloten.

Lagomaggiore_natuur-val-grande1.jpg

Uitzicht

Vanaf deze eerste rifugio ‘Alpe Ompio’ heb je de mogelijkheid om het mooiste uitzicht op Lago Maggiore te bewonderen. Bovendien krijg je een waanzinnig uitzicht op vier andere meren cadeau. In één blik zie je naast Lago Maggiore ook Lago d’Orta, Lago di Mergozzo, Lago di Varese en Lago di Monate! Het uitzichtpunt Belvedere ligt op maar 15 minuten lopen en het adembenemende uitzicht op alle meren is deze korte wandeling meer dan waard. Omdat deze weg niet heel steil is en vrij breed is het prima begaanbaar, ook voor kinderen. Ook zij zullen absoluut onder de indruk zijn!

Onderweg zul je ook nog de overblijfselen tegenkomen van de oorspronkelijke bewoning. Ondanks dat de paden goed begaanbaar zijn, zijn goede (wandel)schoenen een aanrader. Ook een trui is geen overbodige luxe, zelfs niet op een warme zomerdag. De bergwandelingen kunnen je tot grote hoogtes brengen en dan kan de temperatuur flink dalen. Met een smaakvolle lunch, spectaculaire uitzichten en de rust die dit natuurpark te bieden heeft, is het zeker dat een bezoek aan Val Grande een geweldige indruk zal achterlaten!

Pin It on Pinterest

Share This