Isole di Brissago: de botanische tuin van Ticino

De botanische tuin van het kanton Tessin (Ticino) bevindt zich op Isole di Brissago, het grootste van de twee kleine eilanden bij Brissago in Lago Maggiore. In 1885 kocht barones Antonietta de St. Léger het onbewoonde eiland en toverde het om in een paradijselijke tuin. In 1949 kwamen de eilanden in het bezit van Zwitserland en werden ze veranderd in een botanische tuin. 

eilanden-brissago

Eilanden

In 1885 kochten Richard en Antoinette Fleming St. Léger de eilanden van Brissago, die op dat moment nog werden bedekt door een dun laagje inheemse vegetatie. Er stond een klooster, dat ze herstelden waarna ze begonnen met de creatie van de tuin. Een goede bodem en mest, aangelegde paden en subtropische plantensoorten werden allemaal aangevoerd vanaf het vasteland.

In 1897 verliet Richard Fleming zowel de eilanden als zijn vrouw en verhuisde naar Napels. Na de Eerste Wereldoorlog werd Antoinette geplaagd door schulden, zodanig dat ze in 1927 geen andere keuze had dan het pand te verkopen. Eerst verhuisde ze naar Ascona en vervolgens naar Intragna, waar ze leefde op sociale uitkeringen tot het moment van haar dood op 24 januari 1948. Op 12 augustus 1972 werd haar stoffelijk overschot overgebracht naar het Isola Grande.

eilanden-brissago

Max Emden

Van 1928-1949 waren de eilanden in het bezit van Max Emden, niet echt een plantenkenner en liefhebber van tuinieren. Zijn voornaamste interesse was het cultiveren van de kunst van het goede leven. Maar aan hem is wel de vorstelijke residentie te danken met uitzicht op de blauwe uitgestrektheid van het meer vanaf het hoogste punt van het Isola Grande.

Gebouwd op de plaats van het klooster werd het prachtige palazzo aangelegd met alleen de beste materialen: van het witte Carrara marmer van de Sala degli specchi (Spiegelzaal) en de trappen tot de ingelegde Florentijnse vloer van de Sala Rossa (Rode Zaal). Max Emden bracht zeer weinig wijzigingen aan aan de vegetatie en de lay-out van de tuinen. Architecten zorgden ervoor dat de pracht van het gebouw de pracht van de omliggende tuin evenaarde.

eilanden-brissago

Ticino

Vanaf 1950 is de botanische tuin eigendom van het kanton Ticino. In 1949 kreeg de lokale regering  een aanbod van de erfgenamen om de eilanden te kopen. Samen met een Zwitserse vereniging voor de bescherming van het nationale erfgoed en een vereniging voor natuurbehoud kocht het kanton de eilanden en het huis. De tuinen werden al snel geopend voor het publiek en tegenwoordig zijn er meer dan 1700 plantensoorten te zien van de regio’s rond de Middellandse Zee, maar ook uit subtropisch Azië, Zuid-Afrika, Amerika en Oceanië.

Geopend van maart tot oktober van 9.00 tot 18.00 uur.

eilanden-brissago

Pin It on Pinterest

Share This