Ascona

Ascona ligt op 4 kilometer van Locarno. Vroeger was dit een kleine vissershaven, maar tegenwoordig is het een druk en enigszins mondain toeristenoord in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore. In de heuvels rond de stad liggen luxe villa’s van welgestelde inwoners. Op de Piazza Motta bij het meer en op de prachtige boulevard is het zien en gezien worden. Hier vind je ook cafés, restaurants en chique boetieks.

Lagomaggiore_ascona-1.jpg

Monte Verita

Ascona werd in het begin van de 20e eeuw bekend toen kunstenaars en intellectuelen uit de hele wereld zich op Monte Vérita verzamelden en van daaruit anarchie, vrije liefde, het antroposofisch gedachtegoed en nog veel meer uitdroegen. Het studiecentrum is de afgelopen jaren gerenoveerd en de moeite van een bezoek waard.

Ascona is vooral beroemd om het jazzfestival JazzAscona dat sinds 1985 in de stad wordt gehouden. Van eind juni tot begin juli worden op het tiendaagse festival meer dan twintig concerten per dag gegeven, op de pleinen en in hotels en clubs.

Lagomaggiore_Ascona_Panorama.jpg

Musea

De stad heeft ook een aantal leuke musea, zoals Museo Comunale d’Arte Moderna voor moderne kunst, het Epper Museum, en het Museo Casa Anatta over de geschiedenis van Monte Vérita (zie het overzicht van musea). Winkelen is leuk in de Borgo, de oude binnenstad van Ascona. In de straatjes, passages en binnenplaatsen zijn talloze winkels, boetieks en galeries te vinden.

Buiten de stad kun je mooi wandelen op goedverzorgde wandelpaden door bossen naar Arcegno en Ronco.

Lagomaggiore_steden-ascona-g.jpg

Bezienswaardigheden Ascona:

  • Collegio Pontificio Papio, van 1584. Met prachtige binnenplaats, hier vind je ook de kerk S. Maria della Misercordia met fresco’s uit de 14e-16e eeuw
  • Casa Serodine, patriciërshuis op de Piazza S. Pietro met een prachtige gevel
  • Parochiekerk Pietro e Paolo met zijn hoge klokkentoren.

Markt

Iedere dinsdag op Piazza Motta van 10.00 tot 17.00 uur.

Lagomaggiore_Ascona-Winter.jpg

Pin It on Pinterest

Share This