Baveno, de roze stad

Baveno is een leuk stadje op de westoever van het Lago Maggiore tussen Stresa en Verbania. Het is vooral bekend vanwege het beroemde roze graniet dat in de steengroeven van Monte Camoscio wordt gewonnen. De bekende winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele in Milaan, de basiliek van Sao Paolo in Rome en de pilaren van de Opera in Parijs werden bijvoorbeeld gebouwd met het graniet uit Baveno.

Lagomaggiore_baveno-3.jpg

Villa’s

Baveno is ook bekend als kuur- en vakantieoord voor de high society in de 19e eeuw, met name uit Engeland. Uit die tijd dateren de prachtige en imponerende villa’s die je in het stadje ziet. Sommige worden nog bewoond door afstammelingen van beroemde families, andere zijn tegenwoordig in gebruik als hotel (Lido Palace Hotel in Villa Durazzo), Kamer van Koophandel (Villa Fedora) of als bank (Villa Henfrey).

Lagomaggiore_baveno-4.jpg

Bekende figuren als Richard Wagner, koningin Victoria van Engeland, Winston Churchill en Lord Byron waren meerdere malen te gast in deze villa’s. Villa Fedora was twintig jaar het woonhuis van de componist Umberto Giordano. Elk jaar in juli is er een festival voor klassieke muziek gewijd aan deze componist in Baveno.

Lagomaggiore_baveno-6.jpg

Het uitzicht vanuit Baveno op Lago Maggiore en de Borromeo-eilanden is bijzonder mooi. Vanaf de pier kun je met rondvaartboten naar andere plaatsen aan de oevers van Lago Maggiore.

Lagomaggiore_baveno-2.jpg

Feriolo

Vlakbij Baveno ligt het plaatsje Feriolo. Hier vind je de resten van een kasteel uit de 12e-13e eeuw. In 1867 voltrok zich hier een drama toen bij de aanleg van een nieuwe haven een landverschuiving plaatsvond waarbij een gedeelte van het dorp in het meer verdween. Op een diepte van 18 meter zijn nog steeds de resten van de huizen te zien. Het pittoreske plaatsje is nu een dorp van vissers en beeldhouwers. Vanaf de gezellige boulevard heb je een prachtig uitzicht op het Lago Maggiore.

Tip: Tussen Baveno en Verbania Fondotoce loopt een mooi fietspad, dat onder meer door Feriolo loopt.

Lagomaggiore_Feriolo-1.jpg

Bezienswaardigheden in en rondom Baveno:

  • Chiesa dei SS Gervaso en Protaso, kerk met oude klokkentoren en doopkapel
  • Villa Branca, imponerende villa met fraaie tuin
  • Villa Fedora, mooie villa met prachtig park, toegankelijk voor publiek
  • Feriolo, sfeervol plaatsje dicht bij Baveno
Lagomaggiore_baveno-1.jpg

Markt:

Iedere maandagmorgen van 8.00 tot 12.00 uur, in juli en augustus is er op woensdagavond ook een kunst- en nijverheidsmarkt op de Piazza Dante in Baveno.

(foto’s Albert van den Boomen)

Lagomaggiore_baveno-7.jpg
Lagomaggiore_baveno-5.jpg

Pin It on Pinterest

Share This