Op het menu

Het Lago Maggiore staat bekend om de heerlijke keuken. In elk stadje vind je op bijna iedere hoek van de straat wel een leuke trattoria of ristorante en hoe meer Italianen er zitten hoe lekkerder je er eet, maar je wilt dan natuurlijk wel weten wat je eet. Met onderstaande woordenlijst kun je de meeste menukaarten bij het Gardameer goed ontcijferen. Buon appetito!

Colazione

Het colazione, oftewel ontbijt, is in Italië zeer summier naar Nederlandse begrippen. Een cappuccino en een brioche of cornetto is vaak het enige dat je voorgeschoteld krijgt, hoewel dat in hotels met buitenlandse gasten meer kan zijn, zeker in grotere steden. De Italiaan zelf houdt het echter bij deze zoete lekkernij en een cappuccino om vervolgens toe te leven naar de volgende maaltijd…

Pranzo

De volgende maaltijd is de pranzo (lunch). In principe is dit voor de Italiaan de belangrijkste maaltijd op een dag. Een volledig pranzo begint met een kleine antipasto waarna vaak een primo volgt. Een primo is vaak een bord pasta, soep of rijst. Hierna waagt de Italiaan zich aan zijn secondo, vlees of vis, met een contorno, bijgerecht. Verwacht echter niet dat je groente en aardappelen bij je vlees of vis geserveerd krijgt, die moet je apart bestellen. Daarna volgt een dolce, een toetje, met natuurlijk een caffè, espresso’tje, als afsluiter! Natuurlijk is het niet gezegd dat dit ook daadwerkelijk gegeten wordt tijdens een lunch, hooguit op zondag en feestdagen. Je kunt dus rustig één of twee van deze gangen weglaten, geen probleem.

Cena

De dag eindigt met een cena (diner). Bedenk het niet om rond 18.00 uur in een restaurant aan te schuiven want dan zul je de eerste twee uur slechts omringd zijn door toeristen. Vanaf 20.00 uur wordt het pas gezellig druk en in zuid-Italië zelfs nog later. De cena is vaak veel lichter dan de pranzo, hoewel daar in een restaurant weinig van te merken is. Bestel gewoon wat je lekker vindt, dat doen de Italianen ook.
Do’s en Don’ts

Wat doe je vooral niet in een Italiaans restaurant: wijn bij pizza drinken (je drinkt bier bij pizza), cappuccino na het eten drinken (je drinkt caffè of caffè macchiato). Italianen beschouwen patate fritte, patate arrosto en purè als een groente. Het is dus heel merkwaardig om zowel één van deze contorni, als bijvoorbeeld insalata te bestellen. Maar alles kan…

antipastovoorgerecht vaak bestaande uit kleine hapjes
aperitivodrankje voor het eten~ vaak met kleine hapjes
acqua mineralemineraalwater
gassata / frizzantemet bubbels
naturaleplat water
carnevlees
contornobijgerecht
copertovast bedrag voor de service (meestal 1 tot 2 euro pp)
dolcitoetjes
formaggiokaas
gelatoijs
insalatasalade
panebrood
pescevis
piatto del giornodagschotel
primoeerste gang bestaande uit pasta~ gnocchi of risotto
secondotweede gang bestaande uit een vlees- of visgerecht
vinowijn
biancowit
rossorood
zuppa / minestrasoep
Piatti di Roma:Gerechten van Lago Maggiore:
affettato mistogemengde vleessoorten
pasta all’amatricianatraditionele Lago Maggioreinse pasta
pasta alla griciapasta met amtriciana-saus~ zonder tomaat
bruschettageroosterde broodjes~ belegd
cacio e pepepastasaus met schapenkaas en zwarte peper
carbonarapastasaus met spek~ kaas en ei
carciofi alla giudiagefrituurde artisjokken
coda alla vaccinaraossenstaart
fettuccinelintpasta
filetti di baccalàkabeljauw~ gezouten en gedeeltelijk gedroogd
fiori di zucchini (ripieni)(gevulde) courgettebloemen
fritti mistigemengde gefrituurde hapjes
gnocchiaardappel- of griesmeelballetjes
pasta e cecisoep met pasta en kikkererwten
pizza biancapizzabodem met kaas
puntarellebladgroente~ vergelijkbaar met andijvie
rigatoni alla pajataLagomaggioreinse pasta met kalfsingewanden
saltimbocca alla romanakalfsschnitzel met ham en salie
suppli (al telefono) / arancinegefrituurde risottoballetjes
trippa alla romanapens op Lago Maggioreinse wijze bereid

Pin It on Pinterest

Share This