Musea rond het Ortameer: klein maar bijzonder

De musea bij het Lago d’Orta zijn niet groot, maar wel heel bijzonder. Zo vind je hier het enige paraplumuseum ter wereld en een van de weinige musea rond blaasinstrumenten. Er is zelfs een museum gewijd aan kranen voor drinkwater. 

Lagomaggiore_musea-Museo-degli-Alberghieri--k.jpg

Museo degli Alberghieri
Armeno is de thuisbasis van het hotelpersoneel. Al meer dan vier eeuwen heeft dit gebied duizenden mensen voorzien van personeel voor keukens, hotels en restaurants over de hele wereld. Dit museum is opgericht om een record van persoonlijke verhalen te bewaren: koks, obers, chefs, personeel van alle niveaus verzamelden memento’s zoals de menu’s van beroemde vergaderingen.

Museo etnografico e dello strumento musicale a fiato (Quarna Sotto)
Museum van de lokale geschiedenis en cultuur en van blaasinstrumenten in Quarna Sotto. Dit museum is een van de weinige musea met blaasinstrumenten als thema en het verschilt van de anderen omdat het ook de oude productiemethoden toont. Dit museum wordt elders op deze pagina uitgebreider besproken.

blaasinstrumenten-museum

Museo dell’Ombrello e del Parasole (Gignese)
Dit is het enige museum in Italië geheel gewijd aan paraplu’s en parasols. De meer dan duizend voorbeelden, waarbij een aantal zeer zeldzame en kostbare exemplaren, zijn een lust voor het oog. Ook dit museum wordt elders op deze pagina uitgebreider besproken.

paraplu-museum

Museo del Rubinetto e della sua Tecnologia (San Maurizio d’Opaglio)
Een heus kranenmuseum. Ook wordt getoond hoe drinkwater drinkbaar wordt gemaakt en hoe voortdurend nieuwe eisen worden gesteld aan het gebruik van onze watervoorziening .

Musea rond het Ortameer: klein maar bijzonder

Museo dell’Arte della Tornitura del Legno (Pettenasco)
Een van de vijf watermolens die werden aangedreven door een kanaal van het riviertje Pescone is omgevormd tot een museum rond een authentieke houtbewerkers werkplaats.

Musea rond het Ortameer: klein maar bijzonder

Fondazione Museo delle Arti e delle Industrie (Omegna)
Deze collectie toont de lokale productiegeschiedenis, vanaf het einde van de negentiende eeuw tot heden, van de huishoudelijke artikelen gemaakt door Cusio. Je ziet er bijvoorbeeld de eerste Bialetti caffettiera (espressoapparaat) en de Lagostina snelkookpan.

Pin It on Pinterest

Share This